9 ani de la atentatele din Madrid

A fost odată

11 martie 2013

9:15

Scris de: and

madrid_atentatÎn urmă cu 9 ani, în ziua de 11 martie 2004, evenimente cumplite petrecute la Madrid aveau să reamintească omenirii cât de fragilă este viaţa şi securitatea ei. La ora 7:39 a.m., într-un interval de trei minute, patru trenuri de călători au fost aruncate în aer în staţiile madrilene Atocha, El Pozo del  Tio Raimundo, Santa Eugenia şi Calle Tellez, aceasta din urmă în apropiere de Atocha. Exploziile s-au produs la o oră de vârf când pasagerii se îndreptau spre şcoli sau serviciu şi au fost provocate de numai puţin de 10 bombe ascunse în rucsacuri. Ulterior, s-a descoperit că alte trei bombe erau pregătite spre a fi detonate. Iniţial, s-a crezut că atentatele au fost puse la cale de gruparea separatistă bască ETA, însă, organizaţia a negat orice amestec. Imediat a sosit şi revendicarea, venită din partea Al-Qaida, care a motivat  masacrul prin faptul că s-a vrut o lecţie dată guvernului spaniol, condus la acea vreme de Jose Maria Aznar, răspunzător pentru trupele spaniole aflate în Irak. Evenimentele din martie 2004 au dus la scăderea popularităţii premierului Aznar, astfel că la alegerile ce au urmat, a fost ales contracandidatul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero care, în doar câteva zile, a retas armata de pe teritoriul irakian. Au murit atunci, în atentate, 191 de oameni, iar peste 1800 au fost răniţi. Printre victime s-au numărat şi aproape 100 de români aflaţi la muncă în Spania. De altfel, conform datelor furnizate de autorităţile spaniole, românii au fost cei mai afectaţi, ca număr de victime (16 morţi şi circa 80 de răniţi) şi asta pentru că în zona Madridului, locuiau, înregistraţi cu acte, la acea vreme, circa 30.000 de români. Unul din românii martori ai atacurilor relatează cum, la câteva secunde după ce a coborât din tren, a auzit o detunătură puternică, urmată de o a doua, suflul lor spărgând geamuri şi aruncând pasagerii la pământ. Totul a devenit un tablou de coşmar, cu oameni ce se călcau în picioare, cu trupuri vii care ardeau ca nişte torţe. Un alt român care a trăit coşmarul madrilen, a devenit martor cheie în procesul intentat autorilor terorişti. Acesta, numit martorul R-10, povesteşte cum, la câteva zile după ieşirea din spitalul unde, în urma rănilor suferite a fost operat la ochi, a zărit un afiş cu chipul lui Jamal Zougam, principalul suspect implicat în evenimente. L-a recunoscut, iar procurorii care l-au interogat i-au cerut să-l identifice. Pentru asta, românul a primit, mai apoi, ca recompensă, 50.000 de euro. S-a încercat aducerea lui la proces spre a depune mărturie, dar a refuzat din teamă pentru propria viaţă. Sentinţa pentru Jamal Zougam, găsit vinovat, a fost de 40.000 de ani de închisoare.

Alte state care şi-au trecut pe listă cetăţeni, victime ale atentatelor, au fost Polonia, Bulgaria, Franţa, Ucraina, Ecuador, Republica Dominicană, Columbia, Maroc, Honduras, Senegal, Cuba, China, Brazilia şi Filipine. Atentatele de la Madrid plasează Spania pe locul doi în Europa, ca bilanţ sângeros înregistrat, după cel din Scoţia,  din 1988, când un avion al companiei aeriene americane „Pan Am”, cu 258 de pasageri la bord a fost aruncat în aer deasupra oraşului Lockerbie. Nu au existat supravieţuitori, avionul, prăbuşindu-şe peste o zonă locuită a oraşului, făcând alte 11 victime. În urma tragediei din 11 martie,  Spania, a decretat trei zile de doliu naţional, iar alte state ca Franţa şi Portugalia, şi-au coborât drapelele în bernă. România, în semn de solidaritate cu victimele pierite în atentate, a declarat ziua de 14 martie, zi de doliu naţional.

867 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.