A fi diferit înseamnă a fi indecent ?

Exercițiu de gândire

17 februarie 2013

9:22

Scris de: and

Trăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Caracteristica momentului este că sufletul mediocru, ştiindu-se astfel, are cutezanţa de a afirma drepturile mediocrităţii şi a le impune pretutindeni. După cum se spune în America de Nord, a fi diferit înseamnă a fi indecent. Masa nimiceşte tot ce nu este după chipul şi aemănarea sa, tot ceea ce este deosebit, excelent, individual, calificat şi de elită. Iar viaţa e uşoară, îmbelşugată şi fără vreo limitare tragică. În epoca omului-gloată fiecare individ mediu descoperă în sine o senzaţie de dominare şi de triumf care-l invită să se afirme, aşa cum este, să proclame drept bun şi complet patrimoniul său moral şi intelectual”.

J. Ortega y Gasset

1416 vizualizari


Un comentariu

  1. nadia nitov spune:

    se vede in toata lumea tendinta asta de doi lei. prostul mandru de-a fi prost!poate ca asta e inceputul sfarsitului lumii. prostii nu vor supravietui decat prin numar. dar planeta ridica probleme si problemele astea nu pot fi rezolvate de prosti oricat de multi ar fi. si numarul mare e o problema a planetei…:) natura se razbuna in cele din urma.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.