A fost odată Marlon Brando…

A fost odată

3 aprilie 2013

10:59

Scris de:

marlon brandoLa 3 aprilie 1924, s-a născut în Omaha, SUA, actorul american Marlon Brando, nume important al cinematografiei americane şi mondiale, pe care Institutul American de Film l-a desemnat al patrulea mare actor american din istoria celei de-a şaptea arte. A fost starul care a marcat biografia cinematografică a anilor 60, stilul său interpretativ impunând un anumit tip de personaj, acela de gangster şi de renegat al societăţii. Marlon Brando a fost unul din cei trei copii (ceilalţi doi au fost fetele Jocelyn şi Frances), pe care Marlon Brando Sr., un vânzător de pesticide şi  Dorothy Julia (Dodie), o actriţă nonconformistă şi talentată i-a avut. Familia Brando avea numeroase origini (engleză, irlandeză, germană şi olandeză), bunicul său pe linie paternă, Johann Wilhelm Brandau, fiind unul din sutele de emigranţi stabiliţi la New York la începutul anilor 1700. Copilăria viitorului actor şi a surorilor lui nu a fost una dintre cele mai fericite, aceştia fiind  deseori martorii scenelor de beţie pe care mama lor, o femeie alcoolică, le provoca. Mai târziu ea avea să se înscrie în “A.A”. (Alcoolicii Anonimi). Jocelyn, sora mai mare a lui Marlon, a fost prima dintre copii soţilor Brando care a  urmat o carieră actoricească absolvind cursurile Universităţii Americane de Artă Dramatică din New York.

Va juca mai apoi pe Broadway, în filme şi la televiziune. Din pricina indisciplinei şi a firii sale rebele, Marlon va fi exmatriculat rând pe rând  de la “Libertyville Highschool” şi “Shattuck Military Academy”, calificativele obţinute aici nepermiţându-i să intre în armată. După o serie de slujbe sezoniere (a fost vânzător, a săpat şanţuri), îşi va urma surorile la New York unde va lua lecţii de actorie în cadrul “American Theatre Wing Professional School”. Va debuta în 1944 pe Broadway în spectacolul “I remember mama”. Tot aici va juca în “Truckline Cafe” în urma căruia criticii îl vor desemna “cel mai bun actor la debut”. Succesul pe scenă va veni în 1947 odată cu rolul Stanley Kowalski din  piesa “Un tramvai numit dorinţă” a lui Tennessee Williams, în regia lui Elia Kazan. Premiera a avut loc, pe Broadway, în 1947. În acelaşi an va da probe pentru un rol în filmul “Rebel fără cauză” apărut în 1955, probe pe care însă nu le va lua. Trei ani mai târziu va obţine totuşi un rol în filmul “The Men”. În 1951 “Un tramvai numit dorinţă”, ecranizarea piesei lui Tennessee Williams, în regia aceluiaşi Elia Kazan, îi va deschide calea succesului cinematografic (nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor, cu rolul Stanley Kovalski). Personajele pe care le va crea îi vor aduce numeroase premii confirmând astfel extraordinarul talent pe care acest rebel al Hollywoodului l-a avut. Va fi distins cu Oscar în filmele “On the waterfront” (1954) şi “The Godfather” (1973 – pentru rolul Vito Corleone Brando şi-a pus bucăţi de vată în gură pentru a-şi umfla obrajii, motiv pentru care a dat vocii sale un timbru aparte). De asemenea, va câştiga premiul pentru cel mai bun actor, la Cannes, nenumărate Globuri de Aur şi Premii Bafta. De-a lungul carierei va avea ca parteneri actori celebri precum Vivien Leigh, Anthony Quinn, Rod Steiger, Frank Sinatra, Robert Redford, Charlie Chaplin, Sophia Loren, Al Pacino, Robert De Niro. Va lucra cu importanţi   regizori ca Bernardo Bertolucci, Francis Ford Copolla, Elia Kazan, Sidney Lumet, Joseph L. Mankiewicz, John Frankenheimer. Ultima apariţie a sa va fi în 2001 în filmul “The Score”.

A fost căsătorit de trei ori dar a avut şi relaţii homosexuale,  de care nu s-a ferit niciodată să vorbească. A avut 12 copii şi a înfiat alţi trei. În 1995 îi apare volumul autobiografic “Songs my mother taught me”, în care povesteşte despre copilăria, adolescenţa şi tinereţea sa. Brando a fost şi un militant activ pentru drepturile omului. În 1973 el a refuzat premiul Oscar în semn de protest pentru felul cum erau trataţi indienii nativi.  În 2002 se va îmbolnăvi grav de pneumonie, fiind nevoit după aceea să poarte din când în când mască de oxigen şi să se deplaseze într-un scaun cu rotile. Marlon Brandon moare pe data de 1 iulie 2004 într-un spital din Los Angeles.

1334 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.