Aderarea României la NATO

A fost odată

29 martie 2013

11:04

Scris de:

NATO201129 martie 2004 reprezintă o dată extrem de importantă pentru istoria modernă a României. Ea consemnează momentul în care, ţara noastră alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania Slovacia şi Slovenia a devenit membră NATO. „Aderarea celor şapte ţări va ajuta cauza libertăţii şi va întări Alianţa Atlantică, principalul pilon al relaţiilor transatlantice, într-un moment în care aceasta se confruntă cu noile provocări ale secolului XXI”, se preciza într-un comunicat transmis la acea vreme de Casa Albă. Dorinţa României de a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice s-a făcut cunoscută pe plan internaţional încă din anul 1993 când şi-a depus candidatura la NATO, un an mai târziu participând la Parteneriatul pentru Pace, program destinat cooperării euro-atlantice în materie de securitate. La Summit-ul NATO de la Praga, din noiembrie 2002, s-a hotărât, de către şefii de stat şi de guverne ai ţărilor membre, ca România, în calitate de stat candidat, să înceapă convorbirile de aderare ale cărei protocoale au fost semnate la Bruxelles, la 26 martie 2003. La 29 martie 2004, prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, România devine membră NATO cu drepturi depline. Începând cu acea dată, ţara noastră s-a implicat activ în procesul de promovare a valorilor şi obiectivelor acestei Alianţe. În perioada 2-4 aprilie 2008, România a fost gazda Summit-ului NATO, organizat la Bucureşti, cel mai mare eveniment de politică externă desfăşurat în  ţara noastră.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, sau pe scurt NATO, în engleză şi OTAN, în franceză, este o alianţă politico-militară care a luat fiinţă în 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la 4 aprilie 1949 la Washington. Ea îşi propune menţinerea păcii şi apărarea independenţei statelor ce o compun, pe cale politică şi printr-o forţă militară defensivă menită să răspundă oricărei forme de agresiune îndreptată asupra ţărilor membre. Actualmente, NATO cuprinde 29 de state. Ţările fondatoare ale acestei alianţe sunt : Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Statele Unite, Islanda (singura ţară membră care nu deţine forţe militare şi care a aderat cu condiţia de a nu participa la niciun conflict armat), Italia Luxemburg Norvegia, Olanda, Portugalia şi Regatul Unit al Marii Britanii. Lor li s-au alăturat, în 1952, Grecia şi Turcia (între 1974 şi 1980 Grecia şi-a retras trupele din structurile NATO în urma tensiunilor acumulate între ea şi Turcia), în 1955, Germania, în 1982, Spania, în 1999, Ungaria, Polonia şi Cehia, în 2004, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania şi România, iar în 2009 Croaţia şi Albania.

7441 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.