Aderarea României și a Bulgariei la Uniunea Europeană

A fost odată

25 aprilie 2013

1:00

Scris de:

Uniunea Europeana25 aprilie 2005 este o dată importantă în istoria recentă a României, a Bulgariei și și a Europei.  Zi istorică pentru cele două țări vecine, care s-au alăturat oficial comunității europene, după ani lungi și grei de tratative, 25 aprilie reprezintă data consfințirii unei apartenențe care a deschis un nou capitol în destinul României și al Bulgariei.

Ceremonia de semnare a Tratatului de de aderare a României la Uniunea Europeană a avut loc la Abația Neumünster din Luxemburg. Documentul, care urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2007, a fost semnat de președintele Traian Băsescu, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, ministerul de Externe Mihai-Răzvan Ungureanu și Leonard Orban, negociator-șef cu Uniunea Europeană. Eurobarometrul 64, realizat în toamna anului 2005, anunța că majoritatea românilor au încredere în UE, procentul apropiindu-se de nivelul încrederii manifestate de cetățenii altor state membre: 64% față de 62% în Portugalia și Grecia.

Pe 13 aprilie 2005, când Parlamentul de la Strabourg a dat undă verde pentru integrarea României în UE (497 voturi pentru, 93 voturi împotrivă și 71 de abțineri), ministrul de Externe român a declarat: „Această dată, ca și ziua de 25 aprilie, trebuie să fie înțelese nu numai ca zile de sărbătoare, ci și ca memento-uri a ceea ce trebuie sa facem.“

1737 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.