Adevărata Tradiție este opusul oricărei atitudini statice

Exercițiu de gândire

28 martie 2013

10:00

Scris de:

Paul EvdokimovTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Pasivitatea ascunde întotdeauna o rezistență surdă. Întunericul despre care vorbește cea de-a patra Evanghelie nu este o simplă și pasivă absență a Luminii. Întunericul de care este vorba aici este o breșă în interiorul Luminii, care, pentru a ascunde, se acoperă cu o obscuritate vinovată, manifestă o atitudine activă, conștientă și pe deplin negativă, un obstacol, o obstrucție. Pasivitatea aparentă, indiferența pot ascunde o rezistență activă la unitate, o obscuritate, un obscurantism sub aparențele unui alibi dogmatoc și fals tradițional. Adevărata Tradiție este opusul oricărei atitudini statice, ba chiar se poate elibera de formele tradiționale, căci păstrează conținutul, a cărui esență este întotdeauna identică și în același timp dinamică.“

(Paul Evdokimov, „Viața spirituală în cetate“)

 

 

782 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.