Adrian Năstase acceptă pedeapsa

Politic

14 ianuarie 2013

14:09

Scris de: and

Avocatul Ion Cazacu a anunţat, luni, Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) că Adrian Năstase îşi retrage contestaţia în anulare făcută în cazul condamnării din dosarul „Trofeul calităţii”, conform Mediafax.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a solicitat celor cinci judecători să ia act de solicitarea lui Adrian Năstase, instanţa supremă rămânând în pronunţare asupra acestei cereri.

Conform declaraţiei lui Ion Cazacu, fostul premier aflat acum în închisoare ar fi nemulţumit de sistemul judiciar românesc şi de lacunele lui, „nu de completele instanţei supreme sau de judecători ai ei”.

Avocatul a arătat că, în vreme ce dosarul „Zambaccian” se judecă de mai multe termene în recurs şi suferă inclusiv amânări, lui Adrian Năstase i s-a respins luni o cerere de amânare, pentru o perioadă scurtă de timp, a judecării contestaţiei în anulare din dosarul „Trofeul calităţii”, pentru ca avocaţii acestuia să poată să îi aducă la cunoştinţă procedurile de la instanţă.

Imediat după respingerea cererii de amânare avocaţii lui Năstase au depus un înscris autentificat la notar prin care Năstase îşi retrage contestaţia în anulare a pedepsei primite în dosarul „Trofeul calităţii”.

Avocatul a precizat că nu mai există altă cale de contestare a acestei pedepse, ea urmând să rămână astfel definitivă.

Instanţa supremă trebuia să ia în discuţie luni contestaţia în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul hotărârii definitive de condamnare la doi de închisoare în “Trofeul calităţii”, după mai multe amânări din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea sentinţei.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Potrivit gândul.info care citează raportul comisiei, reprezentanţii penitenciarului consemnează şi că Năstase a redactat o lucrare ştiinţifică şi a scris alte două cărţi, şi că în perioada detenţiei  „a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activităţi de educaţie şi asistenţă psihologică, implicându-se în acţiuni de instruire şi influenţare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate.”

Pe 4 ianuarie 2013, Comisia Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv, pentru eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase, constatând că s-a împlinit termenul la care poate fi eliberat, urmând ca Judecătoria sectorului 4 Bucureşti să ia în discuţie în 12 februarie cererea de liberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

În fişa de caracterizare a deţinutului Adrian Năstase, comisia de la Jilava a consemnat activităţile prestate de Năstase pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare.

 

1092 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.