Aducerea moaştelor Sf. Nichifor în Constantinopol

Sfântul zilei

13 martie 2013

9:26

Scris de:

IisusHristosDupă ce împăratul Teofil, prigonitorul de icoane, s-a stins din viaţă, la domnia Constantinopolului au venit credincioşii împăraţi Teodora şi Mihail. Aceştia, ajutaţi de monahii chemaţi la curte, au reaşezat sfintele icoane pe pereţii bisericilor. În numele credinţei l-au alungat din scaunul de patriarh pe necredinciosul Ioan şi prin puterea împărătească l-au aşezat ca patriarh al Constantinopolului pe slujitorul lui Dumnezeu, preacuviosul Metodie. La patru ani după înscăunarea lui, patriarhul Metodie, în numele bunei credinţe, le-a cerut împăraţilor ca moaştele sfântului Nichifor să fie aduse înapoi, spre a fi depuse în biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol.

Cu mult timp în urmă, împăratul Leon iconoclastul, pe când se afla la domnie, poruncise ca Sfântul Nichifor, patriarh pe atunci în cetatea Constantinopolului, să fie alungat din scaun şi trimis în surghiun. Îndeplinindu-se voia păgânului, Cuviosul Nichifor, izgonit, a trăit vreme de 13 ani departe de cetatea sa, închizând ochii cu durerea în suflet că nu va mai apuca să-şi vadă niciodată pământul drag. Cunoscând toate astea, Teodora şi Mihail, împăraţii, au primit bucuroşi rugămintea patriarhului Metodie, drept pentru care, acesta însuşi, a pornit pe mare pentru a aduce moaştele Sfântului Nichifor la loc în cetatea pe care a slujit-o ca patriarh.

Când corabia cu racla în care se afla trupul neatins de nicio stricăciune al preacuviosului Nichifor, a poposit, întoarsă, la ţărm, întreaga mulţime în frunte cu împăraţii, au ieşit în întâmpinare.  Au sărutat racla, purtând-o pe umeri până la biserica Sfinţilor Apostoli, unde au aşezat-o în mare cinste.

757 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.