Agatha Christie, cercetată de MI5

Exclusiv În lume

5 februarie 2013

11:50

Scris de: and

Serviciul secret MI5 s-a temut că scriitoarea ar fi avut un spion în centrul guvernamental secret din Bletchley Park, anunță ziarul The Guardian.  Se întâmpla în Al Doilea Război Mondial, când agenții au hotărât să facă cercetări în viața romancierei Agatha Christie.

De unde suspiciunea? Amuzant de-a dreptul sau cel puțin ciudat: de la numele unui personaj din romanul de război N sau M, personaj pe care autoarea l-a numit maiorul Bletchley. În carte, acesta este un prieten al detectivilor Tommy și Tuppence. Inițialele din titlul volumului sunt două nume de cod stabilite pentru doi agenți ai lui Hitler, cărora trebuie să le vină de hac cei doi detectivi. Maiorul Bletchley, fost ofițer în armată, pretinde că știe secretele acțiunii britanicilor în război.

Potrivit articolului publicat în cotidianul menționat, Agatha Christie era foarte bună prietenă cu Dilly Knox, versat spărgător de coduri de la centrul guvernamental Bletchley Park, iar MI5 se temea că la baza informațiilor din interior pe care le avea maiorul ar putea sta informațiile spărgătorilor de coduri despre planurile Führer-ului. Nu cumva romanciera alesese numele Bletchley pentru că știa de la Knox ce se întâmplă?

Spărgătorii de cod de la Bletchley Park reușiseră să obțină acces la cifrurile mecanismului Enigma al nemților, așa încât Churchill și comandanții lui aveau cunoștință despre ce intenții are inamicul. Și, cum la Berlin se credea că mecanismul este impenetrabil și infailibil, doar un număr foarte mic de persoane aveau idee de planurile spărgătorilor de la Bletchley. Iar investigatorii de la MI5 dețineau informația că Knox tocmai spărsese cifrul Enigma, instrumentul serviciilor secrete din Germania care trimiteau spioni în Anglia.

Aceasta este ipoteza pe care o propune Michael Smith în cartea sa recent publicată Bletchly Park – The Codebreakers of Station X. Potrivit autorului, MI5 a încercat să afle ce informații are Agatha Christie, pe care însă n-au interogat-o, de teamă ca ancheta secretă să nu fie dezvăluită, preferând să-l cerceteze pe Knox.

După ce a abordat subiectul cu romanciera, Knox ar fi povestit că a invitat-o la ceai s-o întrebe de ce a dorit ca personajul din cartea ei să poarte numele Bletchley. „Bletchley? Acolo ne-am blocat când erau în trenul care merge de la Oxford la Londra și m-am răzbunat dându-i acest nume unuia dintre cele mai detestabile personaje ale mele“, i-ar fi răspuns ea. Și agenții de la MIF s-au liniștit, povestește autorul volumului.

Morala? Când vine vorba despre literatură, totul e posibil. Când vine vorba despre literatură și despre cei care nu știe ce este ea, totul e posibil. Când vine vorba despre literatura Agathei Christie și despre cei care nu știu nimic despre ea, totul e posibil și încă ceva în plus.

1348 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.