Alegerea lui George Washington, primul președinte al SUA

A fost odată

4 februarie 2013

1:27

Scris de: and

În 1789, anul în care va izbucni Revoluția Franceză, eveniment crucial în istoria lumii, America trăia și ea o premieră cu urmări esențiale asupra viitorului ei. La 4 februarie, George Washington era învestit ca prim președinte SUA cu drepturi depline.

Se întâmpla la ceva vreme după ce-și începuse cariera politică. Copilul de altădată al unei familii bogate din Virginia, care deținea multe plantații de tutun, devenea cel mai important om din America și de el avea să depindă viitorul unui teritoriu care se lupta să-și definească identitatea. George Washington s-a numărat printre întemeietorii Statelor Unite, a luptat în război, a condus comisia care avea să elaboreze prima Constituție americană.

Politician versat, dispus să-și potrivească fapta la vorbă, a creat un guvern solid, care și-a păstrat neutralitatea în războaiele ce devastau Europa și a câștigat încrederea americanilor. De la președinția lui au rămas moștenire obiceiul de a ține un discurs de învestitură, dar și sistemul de cabinet folosit în formele de guvernare. Primul președinte american și-a dorit mai mult decât orice un popor puternic și unit, convins fiind că numai o structură republicană poate aduce o asemenea realizare.

815 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.