ANAF pune sechestru pe cutia milei

Social Special

19 martie 2013

12:13

Scris de:

cutia mileiPare o glumă. Proastă, ca din emisiunile de divertisment făcute de români și difuzate de canalele de televiziune comerciale din România. Pare un banc, inventat când trebuie să faci haz de necaz, un sănătos obicei al românului. Dar nu e. În România tuturor posibilităților, banii băbuțelor credincioase din comuna Râu de Mori, județul Hunedoara, bănuții ăia din pensie, strânși în batistă și ajunși, câțiva dintre ei, în cutia milei din Mănăstirea Colț, au șanse zdravene să sfârșească la ANAF, care are atâta grijă de bunurile statului. Lăcașul are datorii la bugetul de stat, peste 6500 de lei, zice Fiscul, așa că se anunță un sechestru pe bunurile mănăstirii, inclusiv pe cutia milei, și posibilitatea de a o închide, ne informează nou.zhd.ro.

Carevasăzică, renunțând la atitudinea mioritică de resemnare în fața sorții, ANAF s-a gândit să ia acțiune. Și călugării sunt cetățeni ai statului, și bisericile sunt instituții ce face parte dintr-un stat, unul laic, potrivit Constituției. Așa că trebuie tratați ca atare. Au datorii, deci se procedează în consecință. S-or mai găsi prin biserică niscaiva odoare ce fac câteva parale, ceva cărți bisericești vechi, care pot fi mult mai valoroase, niscaiva obiecte de cult de o vechime remarcabilă, ca mănăstirea însăși, clădită cândva în perioada 1310-1315. Organul necruțător al statului la fel de necruțător o să ia act și atitudine. O să-i pună la respect pe popii care stau toată ziulica și se roagă, în loc să facă rost de bani pentru stat.

Greu de spus cum trebuie abordat faptul din punct de vedere social și moral. Greu de zis unde e adevărul care ne eliberează, când vine vorba despre un stat ca România. Parcă suntem într-o comedie proastă, în care aproape orice e fără cap și coadă, într-un roman de duzină în care apare și o astfel de întâmplare neverosimilă, și totuși atât de verosimilă. Greu de crezut că se poate ajunge aici. Teoretic și juridic se poate, dar nu cumva e vorba de mai mult sau nu cumva e vorba și de altceva?

Simțul măsurii, simțul realității și simțul ridicolului nu au nicio legătură cu entitatea impersonală căreia îi spunem stat. Statul, acest personaj ridicol, acest funcționar devorator și distrugător nu prin ideea pe care o materializează, ci prin uneltele de care se folosește, ANAF una dintre ele, nu e înzestrat cu simțuri și nu face deosebiri. El impune și execută. De ocrotit, cum spune Constituția, nu știam clar ce ocrotește în practică. Știm doar că este surd și orb, dar nu și mut. Oare n-o să pună sechestru și pe cele două văcuțe ale călugărilor, pe borcanele de hrean din cămară, pe cele câteva vedre de vin făcute din strugurii mănăstirii, pe funiile de usturoi care alungă duhurile rele, pe mătănii și pe mir? Și de ce n-ar face-o, dacă legile în vigoare în statul român o permit?

Și ce dacă e vorba despre o mănăstire, care, din punct de vedere simbolic, are un anumit statut, cu atât mai mult cu cât Biserica Creștină e un element definitoriu al identității românești, cu bunele și relele ei? Detractorii ei, deloc puținii, își freacă mâinile de bucurie. De ce să cruțe statul român mănăstirile? Doar Justiția joacă atât de cinstit în teren și îi pedepsește pe infractorii care fură milioane de euro din fonduri și proprietăți de stat, îi pune la respect pe toți autorii de evaziune fiscată, confiscă averile dobândite pe căi ilegale! Nu-și face ea datoria cu toată lumea? E foarte corect să și-o facă și cu mănăstirile, nu? E clar că un astfel de raționament va străbate multe minți atunci când vor apărea primele reacții la această știre. E clar că inamicii Bisericii Ortodoxe Române, numărul acela mare de români convinși că popii sunt îmbuibați și călugării, niște trântori, au încă un prilej de bucurie. E clar că trăim în plină absurditate a logicii aplicate nediferențiat. E clar… Și totuși, să râdem? Să plângem?

1528 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.