Anton Pavlovici Cehov, un scriitor cu har

A fost odată

29 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Anton Pavlovici CehovPe 29 ianuarie 1860 s-a născut în Taganrog, localitate-port la Marea Azov, al treilea copil al unei familii de ruși ce avea să rămână în istorie. Anton Pavlovici Cehov, crescut de  un tată abuziv, ortoox fervent, și de o mamă căreia-i plăcea să spună povești despre călători se va face medic, se va apuca de literatură și va deveni unul dintre cei mai importanți dramaturgi din toate timpurile. Medicina este soția mea, iar literatura mi-e amantă, spunea mai târziu.

Celebru pentru Pescărușul, Livada de vișini, Trei surori și Unchiul Vanea, dar și pentru nenumărate povestiri în care comicul și tragicul coabitează inteligent, scriitorul va duce o viață plină de întâmplări ale sufletului. Va fi doctor fără arginți, va vindeca osândiți bolnavi în Insula Sahalin, va scrie mai întâi de dragul câștigului material și mai apoi de dragul de a se descoperi pe sine și de a înțelege sufletul omului. Va muri în cele din urmă te tuberculoză, obosit, la 44 de ani.

Scrierile lui, în care se aud tăcerile stepei și liniștea de nepătruns a suferinței umane, dar și hohotele de râs ale omului care-și știe micime, vor sta în raftul întâi din orice bibliotecă a lumii. De acolo le vor lua sute de scriitori, critici, cineaști și mai ales oameni de teatru, care-i vor monta piesele neîncetat.

 

1087 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.