Antonie cel mare, întemeietorul monahismului

Sfântul zilei

17 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Antonie cel MareÎn anul 251, în Egiptul de Mijloc, s-a născut într-o familie de țărani înstăriți mărturisitorul între credință care avea să devină Sfântul Antonie cel Mare.

După moartea părinților, căluzit de convingerea creștină că omul bun își împarte averea săracilor, a dăruit toată agoniseala părinților și a ales pustietatea.  După ce a petrecut ani într-o colibă de lângă locurile natale, a mers la marginea deșertului să se nevoiască, devenind părintele duhovnicesc al multor călugări.

Apoi viața l-a purtat pe Muntele Kolzim, în inima deșertului, după ce i-a încurajat la Alexandria pe creștinii prigoniți de oastea lui Maximin. Sfântul Antonie a trecut la cele veșnice în anul 356 d.Hr. și va fi considerat întemeietorul monahismului. Despre sfințenia lui vor da seama mai mulți asceți, cel mai cunoscut fiind ucenicul său, Sfântul Atanasie.

 

 

799 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.