Arturo Toscanini, un dirijor fără rival

A fost odată

16 ianuarie 2013

8:00

Scris de:

Pe 16 ianuarie 1957 s-a stins din viață, la 90 de ani, celebrul muzician italian Arturo Toscanini, unul dintre cei mai importanți artiști ai secolului său. Se întâmpla după decenii de muncă, în care condusese, printre altele, La Scala din Milano și Metropolitan Opera de la New York.

Tânărul violoncelist născut la Parma cu ani în urmă a urcat treaptă cu treaptă ierarhia din lumea muzicii, mergând inițial pe două drumului: al interpretului și al dirijorului. În timp, a învins cel din urmă și Toscanini a câștigat o notorietate fără egal prin intensitatea interpretărilor pe care le-a condus și printr-un perfecționism de care nu s-a dezis nicicând. A dirijat în premieră mai multe opere, cele mai cunoscute fiind „Turandot“ și „Boema“, a fost unul dintre primii dirijori care au apărut live la televizor, A fost idolatrizat de critici, dar și controversat din cauza opțiunilor politice, apreciat de Mussolini, contestat și iubit deopotrivă. A crezut în aristocrația inerentă artei. „Domnilor, fiți democrați în viață, dar aristocrați în viață“, astfel își îndemna interpreții. Cariera sa rămâne un episod crucial în istoria muzicii.

http://www.youtube.com/watch?v=8zVWROEXkgo

 

1133 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.