Astăzi e scos la licitație un manual de sex interzis 200 de ani

În lume

16 ianuarie 2013

12:10

Scris de: and

Cartea care a strânit interesul multor posibili cumpărători este un volum tipărit în jurul anului 1680, publicat sub titlul „Aristotel’s Compleat Master-Piece“ și cuprinzând sfaturi pentru viața sexuală, anunță cotidianul „The Independent“.

Specialiștii susțin că în secolul XXI conținutul cărții pare „blând“, dar că în veacul al XVII, la momentul apariției sale, el reprezenta o adevărată îndrăzneală, drept pentru care a și scandalizat, fiind interzis în Marea Britanie nu mai puțin de două sute de ani. Exemplarul scos la vânzare astăzi de casa de licitații Lyon and Turnbull de la Edinburgh, la un preț de pornire mic, de 400 de dolari, este o mărturie prețioasă pentru istoria mentalităților.

La momentul apariției sale, „Aristotel’s Compleat Master-Piece“ a fost o carte de mare popularitate, tipărită în veacul al XVIII-lea în mai multe ediții decât orice tratat de medicină sau decât orice scriere despre sănătatea organismului omenesc. După ce a fost interzis, manualul a circulat mai departe pe furiș, din casă în casă, până când interdicția a fost abolită, abia în anul 1961.

Cathy Marsden, specialist în licitații, a explicat pentru ziarul „The Independent“: „Era o carte foarte cunoscută. A fost, probabil, cel mai tipărit text de acest gen și a avut o mulțime de ediții.  Este o lectură fascinantă.  Spune o poveste incredibilă despre cum se schimbă perspectiva asupra sexualității“.

Se crede că scrierea ar fi fost o sursă de inspirație pentru casnicele lipsite de educație, dar și pentru cuplurile tinere în general. Relevant pentru abordarea pe care a ales-o este prezența în carte a avertismentelor cu privire la consecințele posibile ale sexului extraconjugal. „Nimic din ce scrie în această carte n-ar fi considerat murdar în societatea de azi. Dar, înainte de orice, rămâne o carte amuzantă“, a comentat Cathy Marsden. Una dintre superstițiile menite să descurajeze adulterul este precizarea că un copil conceput în afara căsătoriei s-ar putea naște cu păr pe tot corpul și exista, de asemenea, prejudecata potrivit căreia gemenii siamezi sunt urmarea păcatelor părinților. Pe atunci se credea că și bărbatul, și femeia trebuie să se simtă bine și să se bucure în timpul actului sexual. E interesant pentru că mult mai târziu, când s-a descoperit că nu e nevoie ca femeia să ajungă la orgasm pentru a rămâne însărcinată, ideea că femeii trebuie să-i facă plăcere sexul a devenit neimportantă.

În privința autorului volumului, există ipoteza, deloc convingătoare pentru specialiști,  că acesta ar fi fost însuși Aristotel, deși elementele de filosofie din carte sunt aproape inexistente. Adevăratul autor rămâne necunoscut, susțin experții.

 

Etichete: ,
1078 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.