Astăzi înmulțirea dovezilor că societatea ne scapă de sub control provoacă o dezamăgire față de știință

Exercițiu de gândire

30 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Alvin TofflerTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Una din reacțiile pe care le stârnește pierderea controlului este, de pildă, aversiunea față de inteligență. Știința i-a dat pentru prima dată omului un sentiment de putere asupra mediului înconjurător și, deci, asupra viitorului. Făcând ca viitorul să pară maleabil, în loc de imuabil, a zdruncinat religiile narcotizate care propovăduiau pasivitatea și misticismul. Astăzi înmulțirea dovezilor că societatea ne scapă de sub control provoacă o dezamăgire față de știință. În  consecință, asistăm la o recrudescență zgomotoasă a misticismului. Brusc astrologia face furori. Zenul, yoga, spiritismul și vrăjitoria devin îndeletniciri la modă. Se formează grupuri în jurul căutării experiențelor dionisiace, al unei comunicări neverbale și așa-zisei comunicări nelineare. Ni se spune că este mai important să ˂simțim˃ decât să ˂gândim˃, ca și cum între acestea două ar exista o cotradicție. Oracoli existențialiști se alătură misticilor catolici, psihanaliștilor jungieni și învățaților hinduși, exaltând ocultul și afectivul în dauna științificului și raționalului.

Această revenire la atitudini preștiințifice este însoțită – și nu trebuie să ne mire aceasta – de un colosal val de nostalgie în cadrul societății.“

(Alvin Toffler, Șocul viitorului)

750 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.