Bernadette Devlin, parlamentar la 21 de ani

A fost odată

17 aprilie 2013

1:00

Scris de:

Bernadette DevlinLa 17 aprilie 1969, Marea Britanie înregistra o premieră de a cărei însemnătate puțini își dădeau seama la momentul respectiv: Bernadette Devlin, o studentă de 21 de ani, devenea cel mai tânăr parlamentar din istoria țării sale și, potrivit istoricilor, al treilea cel mai tânăr parlamentar din istorie.

Domnișoara Devlin, are cărei discursuri aveau să facă ceva vâlvă, a fost candidat independent din partea regiunii Mid-Ulster din Irlanda de Nord, reprezentând sindicaliștii din Ulster și învingând-o în cursă pe Anne Forrest, văduva parlamentarului George Forrest, cu o diferență de 4000 de voturi.

Era cea de-a doua tentativă a lui Miss Devlin de a merge mai departe în cariera politică, după la la prima încercare îl avusese contracandidat chiar pe fostul ministru irlandez al Agriculturii. Victoria ei se datora și faptului să majoritatea electoratului reprezenta religia catolică, precum și lipsei de activitate electorală a doamnei Forrest. Succesul ei înseamna, desigur, o dezamăgire pentru comunitatea protestantă din țara natală.

Însă istoricii au remarcat mereu că Devlin, studentă la Psihologie, a mers pe o abordare în care religia nu juca deloc un rol principal, mizând însă pe pledoaria pentru unitate în Irlanda. Numărându-se printre protagoniștii mișcării studențești care sprijinea drepturile civile, Miss Devlin a susținut că aspirațiile sale politice se treziseră brusc, după ce luase parte la un marș demonstrativ căruia Poliția îi pusese capăt.

1556 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.