Biblioteca fără cărţi, moartea Galaxiei Gutenberg?

Special

15 ianuarie 2013

13:29

Scris de:

În oraşul San Antonio din Statele Unite ale Americii, va fi inaugurată în toamna acestui an prima bibliotecă în întregime digitalizată, în care nu va mai exista nicio carte în format tradiţional.

Pe o suprafaţă de peste 450 de metri pătraţi judecătorul Nelson Wolff s-a gândit să construiască prima bibliotecă ce anunţă apusul Galaxiei Gutenberg. Ideea i-a venit, spune el, după ce a citit biografia lui Steve Jobs, scrisă de celebrul biograf american Walter Issacson, conform abcnews.go.com.

Imaginaţi-vă un mic imperiu ca-n filmele SF, în care cititorii nu vor mai avea la dispoziţie rafturi cu cărţi aşezate una lângă alta, cu cotorul tradiţional pe care sunt scrise titluri şi nume de autori, ci birouri, şiruri nesfârşite de birouri cu camputere şi gadget-uri. La început, vor exista 100 de dispozitive e-reader, iar apoi vor fi adăugate alte 50 de e-readere pentru copii, 50 de PC-uri, 25 de laptopuri şi 25 de tablete.

Persoanele care vor veni la BiblioTech vor putea să citească cărţi pe oricare dintre dispozitivele din bibliotecă, să iasă din bibliotecă cu unul dintre cele 50 de e-readere, pentru o anumită perioadă de timp, sau să vină în bibliotecă cu propriul dispozitiv e-reader şi să descarce pe el orice cărţi doresc. Biblioteca va asigura accesul cititorilor la peste 10.000 de titluri, iar colecţia de cărţi în format eBook va creşte în fiecare an.

Ce se pierde şi ce se câştigă prin acest tip nou de contact cu lumea cărţilor este o întrebare la care răspunsurile sunt contradictorii. Într-una dintre cele mai impresionante biblioteci din Bucureşti, cea a Facultăţii de Litere de la Universitatea Bucureşti, am întrebat trei studenţi ce părere au despre un asemenea spaţiu.

Iulian, student la Litere în anul 2, consideră că „o bibliotecă digitalizată complet este o idee bună, ocupă mai puţin spaţiu şi practic ai acces la tot ce-ţi trebuie cu un singur click. Plus că poţi să cauţi mai uşor anumite pasaje, dai un search după un cuvânt şi e găseşti imediat, nu mai trebuie să stai să îndoi pagini, să subliniezi. E mult mai simplu. Eu mi-aş dori aşa ceva în România.”

Pe de altă parte, Daria M., crede că un astfel de loc înseamnă „încet şi sigur moartea cărţii tipărite. Sigur, pentru confort, un anumit tip de confort al omului de sceol 21 e ok. Ai totul la dispoziţie, stocat într-o mică memorie, te poţi informa în legătură cu orice, eşti conectat, dar nu mai citeşti de plăcere. E mai degrabă o lectură pentru a acumula cunoştinţe, pentru a te informa, se schimbă radical felul în care te raportezi la carte. Se schimbă ceea ce produce cartea în tine. Nu poţi sta la o astfel de bibliotecă, adică eu nu mă văd, stând şi citind, nu ştiu, „Melancolia” lui Eminescu… Parcă nu intră.”

Alexandra, studentă la master, ar prefera ca o bibliotecă ce conţine cărţi în format digital „să nu fie sută la sută digitală. Ar trebui, cred, să fie şi, şi… Pentru că sunt cărţi pe care încă simţi nevoia să le ţii în mână, să le citeşti pe hârtie. Nu ştiu cum va fi peste 50 de ani, habar n-am, dar acum cred că aşa e. Eu lucrez acum la o lucrare despre literatura română veche şi, sincer, nu prea văd letopiseţele pe Ipad. Să citesc predicile lui Dosoftei pe I-Phone în metrou? Nu prea. Dar un roman fantasy, „Urzeala tronurilor”, poate că da.”

1472 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.