Biruitorul Crescent din Mira Lichiei

Sfântul zilei

15 aprilie 2013

9:53

Scris de:

15SfantulPuțin s-a păstrat în istoria credinței despre slăvitul mucenic crescent din Mira Lichiei, prăznuit la 15 aprilie în tradiția greacă. El s-a născut într-o familie de seamă și s-a jertfit întru Hristos.

Văzând avântul păgânilor, a mers la ei și le-a spus că se închine la Dumnezeul creștinilor, nu la idoli. Guvernatorul a pus să fie arestat și adus în fața autorităților, care l-au întrebat despre familia și strămoșii lui, el răspunzând pur și simplu că e creștin. Ei i-au făgăduit că va fi liber, de se va închina la zeii lor. Iar el s-a împotrivit, spunând că trupul nu poate face decât ce vrea sufletul care-l ocârmuiește. Așa că l-au suspus la chinuri, l-au bătut, i-au sfâșiat carnea și în cele din urmă l-au azvârlit într-un cuptor. Însă flăcările nu i-au putut arde trupul. De aceea în pictura bizantină e înfățișat ca un tânăr voinic și chipieș, de-a pururi biruitor.

1048 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.