Biserica primește bani de la stat. Pro sau contra?

Special

6 februarie 2013

11:54

Scris de: and

Într-un apel a peste 20 de ONG-uri din România, adresat Parlamentului, se cere oprirea finanțării cultelor religioase. „Este anormal ca într-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale să fie deturnate de la nevoile reale ale ţării spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizaţii private şi trebuie să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare ale credincioşilor”, susţin ONG-urile.

Aproximativ 540 de milioane de euro, valoare anunațată chiar de Patriarhia BOR, sumă echivalentă cu 0,4 la sută din PIB, ajung la diversele culte religioase, se arată în apel, iar ONG-urile cer redirecționarea lor către educație, cercetare și sănătate.

Problema este sensibilă și argumente pro și contra există de ambele părți. Dacă e să luăm în calcul ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate și dezastrul din învățământ, cererea ONG-urilor ar fi îndreptățită. Banii în plus întotdeauna pot rezolva probleme în plus. Și atunci ar fi de-a dreptul creștinește ca Patriarhia să își asume de bună voie redirecționarea fondurilor. Cu atât mai mult cu cât semnatarii apelului amintesc că nivelul arieratelor la plata medicamentelor este de doar 0,3 la sută din PIB…

Pe de altă parte, conform ultimelor sondaje realizate în rândul românilor, instituția care se bucură de cea mai mare încredere rămâne în continuare Biserica, 80 la sută dintre români trecând-o pe primul loc. Povestea biblică în care Iuda vrea să vândă untelemnul cel scump ca să nu-l „irosească” pe trupul lui Iisus, și să dea banii săracilor, îți vine în minte automat. Iar discreditarea sistematică din mass-media în ceea ce privește instituția Bisericii servește de minune acestui scop. Preoți care iau bani de la credincioși, care fură, care violează etc. Și, în acest context, instituția bisericii, care iată, așa cum spuneam se bucură totuși de cea mai mare încredere în rândul românilor – o fi existând un motiv pentru asta – este așezată într-un context în care, în principiu, nu poți fi de partea ei. Da, primește prea mulți bani, prea mulți bani pentru România… Da, sunt multe biserici – asta e o altă discuție –, dar aceste biserici sunt pline și arhipline. Semn că oamenii au nevoie de ele?! Și pentru că se practică exclusiv știrile negative, am să-mi asum riscul de spune că există și biserici unde preoții dau bani, nu cer, și unde se întâmplă lucruri minunate despre care nu se vorbește niciodată. Și că instituția bisericii este extrem de necesară pentru sănătatea unei societăți și așa îmbolnăvite. Că într-o lume murdară – sau din care se arată cu precădere ceea ce e murdar – e nevoie de această formă de echilibru, care acționează adesea invizibil. O formă de energie care, desigur, într-o lume pragmatică își mai găsește cu greu locul.

E adevărat însă că există și o față mai puțin frumoasă, iar cazurile acelor preoți care refuză slujbe de înmormântare sau botez dacă nu li se dau anumite sume de bani sunt reale și nu puține. Situația e valabilă în multe sate din România. Iar această propunere cu „să se autofinanţeze din contribuţiile voluntare ale credincioşilor” va fi tocmai o justificare pentru perpetuarea unor astfel de practici.

Că Biserica primește acești bani e adevărat, că în cercetare, în sănătate sau în învățământ e dezastru e la fel de adevărat. Dar banii redirecționați de la culte ar rezolva oare problemele României, în condițiile în care se investesc fonduri uriașe în te miri ce fantasmagorii ale unui ministru sau ale altuia, precum frunza cea verde a României?! Sau e doar un semn că trăim într-o lume care se dorește tot mai „laică”…

Etichete: , , ,
1543 vizualizari


Un comentariu

  1. Teo Serbanescu spune:

    Banii alocati bisericii ar fi de mare folos in sanatate, invatamant sau cultura, nu acolo unde pana si lungimea dangatului de clopot are tarif. Nu bat campii, pe langa stirile incalzite in ultimile editii ale tabloidelor; imediat dupa revolutie(?), in martie ’90, am deschis impreuna cu socru-meu prima pravalie privata de servicii funerare. Daca m-as putea sprijni de un portofel plin si un editor bun, as scoate o carte care ar face purtatorii de cuvant ai BOR sa vorbeasca printre dinti.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.