Bob Marley, regele reggae

A fost odată

6 februarie 2013

8:52

Scris de: and

În 1945, pe 6 februarie, se năștea într-un sătuc din Jamaica un băiețel pe nume Nesta Robert Marley, dintr-un tată alb și o mamă de culoare. Nu va trece mult și el va deveni cel mai cunoscut interpret de muzică reggae din lume: vocalist, chitarist și compozitor. Printre piesele sale ascultate fără întrerupere, în diverse țări și medii sociale, se numără No Woman, No Cry, I Shot the Sheriff, Could You Be Loves, One Love etc. Acestei ipostaze de muzician i se va mai adăuga una: aceea de profest al mișcării Rastafari.

Transformându-și devreme pasiunea într-un mod de a-și câștiga existența, debutează în 1962, dar piesele lui trec neobservate. Împreună cu doi amici, a alcătuit formația Wailing Wailers, care avea să se extindă. După ce s-a întreținut câțiva ani din slujbe mărunte, a fost atras de ideologia Rastafari, din acest interes născându-se și grupul muzical, mai târziu antologic, The Wailers.

Au urmat multe albume, singleuri și concerte în toată lumea, unde formația sau Bob Marly singur erau așteptați de milioane de fani. Soul Rebel sau Small Ax sunt melodii clasice ale viitorului curent reggae. Concerte pro bono, conflicte de natură socio-politică în care s-a implicat CIA și o pasiune devoratoare pentru muzică l-au istovit de tânăr pe Bob Marley. Au urmat cancerul și apoi moartea, survenită la 36 de ani.

Cu o zi înainte de a se stinge muzicianul fusese distins cu Ordinul de Merit al Jamaicăi, în semn de recunoaștere pentru contribuția sa la cultura țării sale. După funeralii naționale, a fost înmormântat în satul natal, acolo unde există acum un mausoleu ce-i este dedicat.

Ascultă One Love, una dintre piesele legendare ale lui Bob Marley:

http://www.youtube.com/watch?v=sonYFxHHvaM

815 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.