Buna Vestire, sărbătoarea Maicii Domnului

Sfântul zilei

25 martie 2013

9:03

Scris de:

buna-vestire-271x360În ziua de 25 martie a fiecărui an, creştinii din toată lumea sărbătoresc Buna Vestire, întâia sărbătoare închinată Fecioarei Maria, cea care L-a născut pe Iisus, Izbăvitorul şi Fiul Domnului. În această zi, Sfântul Arhanghel Gavriil, venind în cetatea Nazaretului, a dat de ştire Sfintei Fecioare că va purta în pântece pe Mesia, făcându-se astfel voia Lui Dumnezeu. De-a lungul timpului, data acestei sărbători a fost diferită. Astfel, unele popoare o sărbătoreau la 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, iar altele pe 18 decembrie. După ce ziua de 25 decembrie a fost stabilită ca sărbătoare a naşterii Domnului, Răsăritul a început să prăznuiască Buna Vestire la data la care este prăznuită şi în zilele noastre. Ea a fost introdusă în Vest, la Roma, ca sărbătoare pentru toţi credincioşii catolici, de papa Leon al II-lea.

Pentru armeni, Buna Vestire se sărbătoreşte în ziua de 7 aprilie. Acestui praznic i se mai spune popular şi blagoveştenie, numele venind din cuvântul slav blogoveştenie ce are aceeaşi semnificaţie. De asemenea i se mai spune şi Ziua Cucului, considerându-se că în această zi cucul, pasăre vestitoare a primăverii, cântă pentru prima oară în an. Se spune că cel care înumără de câte ori cântă cucul de Blagoveştenie va afla câţi ani mai are de trăit şi tot atunci dacă îi auzim cântecul pe stomacul gol sau în spatele nostru, va fi semn rău.

În unele zone, tinerii întreabă cucul cât mai au până vor fi miri sau mirese. Dacă pasărea nu va cânta, înseamnă că se vor căsători repede, iar dacă va începe să cânte, flăcăii şi fetele vor sta departe de însurătoare sau măritiş tot atâţia ani de câte ori a cântat cucul. De Blagoveştenie e bine să punem pe pragul uşilor pâine şi sare pentru a-i hrăni pe îngeri. Tot tradiţia spune că oamenii nu trebuie să se certe acum pentru că le va merge rău tot anul. În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă pentru ca a puii să nu iasă cu două capete sau patru picioare. În această zi e dezlegare la peşte, consumul lui aducând sănătate celui care se ospătează cu el.

905 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.