„Bunătatea unui rege trebuie să fie întotdeauna maiestuoasă“

Exercițiu de gândire

16 februarie 2013

10:07

Scris de: and

Trăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Bunătatea unui rege trebuie să fie întotdeauna maiestuoasă, nu precum cea a unui călugăr. Un rege poruncește și nu cere nimănui nimic. E considerat izvorul oricărei puteri și destul de bogat ca să nu recurgă la punga altora.  Un prinț care, în primul an de domnie, trece drept un om bun, e un prinț luat în derâdere anul următor. Dragostea pe care o inspiră regii trebuie să fie o dragoste bărbătească, amestecată cu teamă respectuoasă și cu o mare prețuire. Când se spune despre un rege că e om bun, avem de-a face cu o domnie nereușită.“

(Napoleon Bonaparte)

 

688 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.