Cadavre și secretele lor

Cultură

14 martie 2013

13:47

Scris de:

antipa2Ce efecte ale fumatul asupra organismului și cum îl modifică? Care sunt cele mai mici oase din corpul uman? Ce este tendonul lui Ahile? Dar vertebra Atlas? De ce strănutăm? De ce…? De ce…? De ce…?

Iată câteva dintre întrebările concrete care pot primi un răspuns la fel de contract dacă vizitați o expoziție spectaculoasă, care ajunge la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigorre Antipa, la câțiva ani după ce a făcut senzație în zeci de orașe din lumea întreagă, prin Londra, Amsterdam, Viena, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino. Peste 20 de milioane de oameni din diverse colțuri ale lumii au văzut deja exponatele incluse în acest eveniment ce a stârnit, desigur, și multe semne de întrebare. The Human Body este o expoziție de cadavre umane ce va fi prezentată în premieră la București. Include peste 200 de exponate și își propune, potrivit organizatorilor și curatorilor, să contribuie la schimbarea percepției corpului omenesc.

Prin disecțiile la nivelul organelor și țesuturilor, cadavrele oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra a ceea ce se află sub piele, asupra corpului omenesc și a modului în care acesta funcționează, astfel încât vizitatorii pot privi organismul uman prin ochii unui chirurg, potrivit unui comunicat al organizatorului.

Exponatele sunt amplasate în nouă galerii, ce prezintă componentele esenţiale ale anatomiei umane, iar vizitatorii vor putea constata, de exemplu, efectele fumatului comparând un plămân sănătos cu unul afectat serios de fumat, ale obezităţii şi ale altor afecţiuni cauzate de neglijarea organismului.

Corpurile umane prezentate au fost donate, în conformitate cu legislația chineză, către Dalian Hoffen Bio-technique Laboratory. Este vorba despre cadavre nerevendicate, moartea defuncților survenind din cauze naturale, au anunțat organizatorii, dat inițiativa lor nu a rămas necriticată. Aceștia au recurs pentru cercetare în dezvoltare la tehnica plastinaţiei pentru conservarea corpurilor umane, furnizând exponate şcolilor de medicină și uneori chiar și vizitatorilor muzeelor, în scop educațional.

Plastinaţia este un proces prin care țesutul uman este conservat definitiv prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid. Astfel rezultă un organ sau un organism uman cauciucat, perfect conservat până la nivel celular. Apelul la această tehnică înseamnă posibilitatea de a prezenta organismul omenesc în toate componentele sale, astfel încât toate sistemele să fie vizibile. Plastinarea unui corp uman poate dura peste un an.

Expoziţia este deschisă din 22 martie, zilnic, de marţi până duminică, între orele 10.00 și 20.00. Un bilet pentru adulţi costă 50 lei de persoană, de marţi până vineri, iar în weekend intrarea costă 60 lei de adult. Un bilet pentru pensionari sau studenţi costă 40 lei în timpul săptămânii şi 50 de lei în weekend. Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 18 ani plătesc 32 de lei pentru un bilet, de marţi până vineri, iar în weekend – 40 lei, copiii sub 7 ani au acces gratuit.

1672 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.