Canaletto, pictorul Veneției

A fost odată

19 aprilie 2013

1:00

Scris de:

CanalettoPe 19 aprilie 1768, la câțiva ani după ce fusese ales membru în Academia Venețiană, se stingea din viață unul dintre artiștii-emblemă al lagunei, care înflăcărase deja imaginația câtorva generații de pictori.

Canalleto, pe numele lui real Giovanni Antonio Canal, era fiul pictorului Bernardo Canal, în atelierul căruia crescuse, alături de mulți alți ucenici, la Veneția. A pictat de mic scene din viața orașului și peisaje cu care avea să rămână în istoria artei europene, surprinzând în tablourile sale sufletul tulbure al Veneției și, în egală măsură, liniștea aparentă ce plutește pe apele ei.

Având mai mulți profesori renumiți în epocă, a început prin a se concentra asupra zonelor umile ale orașului, lucrările din tinerețe fiind și azi cele mai apreciate, apoi și-a îndreptat atenția spre scenele impresionante imortalizate pe canelele orașului sau în jurul Palatului Dogilor. Camera obscura, efect ce estompa contururile obiectelor, sporindu-le aura de mister, l-a impus pentru originalitate printre artiștii cei mai expresivi. Peisaje mari, efecte de atmosferă și multă culoare – iată calitățile prin care, spun istoricii de artă, pictura lui Canaletto a anticipat impresionismul.

Mai târziu, pictul va petrece mulți ani în Anglia, iar stilul i se va dilua și va decădea în manierism. Numeroasele sale tablouri fac parte acum din colecții importante și pot fi văzute în muzee renumite. Cea mai scumpă lucrare a sa de până acum este Vedere la Grand Canal dinspre Palazzo Balbi spre Podul Rialto, vândută într-o licitație organizată de Sotheby’s la Londra, în anul 2005, la prețul de 18,6 milioane de lire sterline.

1648 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.