Când preoții lucrează împotriva ortodoxiei sau miting à la Stephen King

Social Special

15 martie 2013

12:31

Scris de:

protest-anticip-14-martie-2013_02Ieri, la Palatul Parlamentului, s-a desfășurat o manifestare mai puțin obișnuită. La care au participat, conform estimărilor Jandarmeriei aproximativ 1000 de persoane – conform estimărilor personale la fața locului n-au fost mai mult de 500 de persoane. Grupul strâns ieri în fața Parlamentului părea parcă pregătit să înceapă filmările pentru o scenă dintr-un film – era să zic, după un scenariu de Stephen King și n-aș fi prea departe. (Curând va apărea pe piață romanul „Sub Dom”, la Editura Nemira, și veți vedea de ce scena din fața Palatului Parlamentului seamănă teribil cu una dintre scenele din carte, când în orașul care se sufocă sub un clopot de sticlă, oamenii, împărțiți în grupuri, jumate se roagă și înalță cântări, iar cealaltă jumătate, la doar câțiva metri distanță, se distrează ca la bâlci și cumpără hot-dog și limonadă.)

Extrapolând, la scară întregii umanități, romanul lui King s-ar traduce cam prin vorbele pe care le foloseau cei strânși ieri la mitingul organizat de Asociația Dreptate și Adevăr: „cip=sclavie”. Imaginați-vă un grup de oameni – mulți preoți, călugări și călugărițe – veniți special cu autobuzele, dotați cu icoane pe post de pancarte, ca să trâmbițeze adevăruri precum Sf. Ioan Botezătorul în pustie…

1. Folosiți împotrvia bolilor remedii naturiste și nu medicamente chimice

2. Iertați-vă datoriile

3. Împăcați-vă cu dușmanii și rugați-vă pentru ei

4. Mâncați cu măsura vor veni vremuri grele (război, foamete)

5. Beți apă curată din surse naturale (izvor, fântână)

6. Renunțați la terapiile alternative (acupunctura, homeopatie, reiki, bioenergie), care sunt contrare învățăturii creștine

7. Nu va încredeți în horoscop și superstiții

8. Rugați-vă la bunul Dumnezeu să ne dea degrabă conducători creștini-ortdocși cu teama de Dumnezeu și dragoste de oameni, nu care să accepte distrugerea poporului și a valorilor noastre milenare sub marca progreseului mincinos (UE, globalizare, ecumenism=religia lui antihrist)

9. Nu participați la mitinguri și revolte sociale, nu aceasta este soluția pentru rezolvarea problemelor sociale.

Toate aceste „doleanțe”, în sine, desigur, corespund valorilor creștine autentice, nimic greșit în ele. Și totuși, felul cum participanții la miting au pus problema are efect invers, stârnind ironii și comentarii negative sau răutăcioase. Cum să te aduni într-o piață, într-o zi la prânz și să începi să-i spui unei societăți, sigur, alienate, de secol 21, să bea apă din izvor? Vi-i imaginați pe locuitorii Bucureștiului renunțând la sistemul de canalizare și săpând câte un puț în fața blocului? Nu! „Iertați-vă datoriile!” Oare despre ce datorii e vorba? Despre bănci care să ierte datoriile clienților? Despre angajați care să ierte datoriile angajatorilor către ei? Etc. Să folosim metode naturiste? Spune-i asta unui bolnav de cancer care trăiește doar prin citostatice sau unui bolnav de diabet dependent de insulină…

Când nu mai e amuzant, un asemenea tip de discurs – care seamănă cu cel al „nebunului” care mă trezește în fiecare dimineața trecând prin fața geamului și urlând sfaturi (de altfel extrem de coerente), pentru Băsescu, Bush, Obama, Papa și oricine îi mai vine în minte – când nu mai e amuzant, așa cum spuneam, e trist și periculos. Pentru că are efect contrar. Oamenii bisericii devin „ciudații ăia”, care vor să renunțăm la cardul bancar și să plătim poate în natură, sau ciudații ăia care vor „să mâncăm doar lapte de la țărani”.

Și mai mult, care pun egal între ecumenism și „religia lui antihrist”. Nu se poate să nu-ți vină în minte cuvintele lui Steinhardt (probabil și el pe lista neagră) despre ecumenism și despre acele momente petrecute în închisoare, în care ecumenismul n-avea nimic a face cu „religia lui antihrist” (că tot e azi 15 martie, ziua în care Steinhardt a fost botezat în celula lui…).

Trist este, deci, că astfel de manifestări și discursuri autiste pun o ștampilă nemeritată asupra unei ortodoxii, care înseamnă mult mai mult… Cuvintele lui Iisus „fiți bânzi ca porumbeii și înțelepți ca șerpii” ar fi fost de mare folos în situația de față, pentru liderii mitingului de ieri, care prin astfel de manifestări, în lumea în care trăim, lucrează împotriva scopului propus.

Spre lectură, pliantele împărțite la miting:

 • Nu acceptați acte de identitate cu cip încorporat. Veți intra într-un joc din care nu veți mai putea ieși.
 • Renunțați la TV, jocuri pe computer, folosiți mai puțin telefoanele mobile
 • Evitați folosirea cardurilor
 • Retrageți banii din bănci și faceți milostenii
 • Banii nu vor mai avea valoare, iar cash-ul va dispărea curând
 • Nu mai cumpărați de la supermarketuri mâncaruri iradiate
 • Consumați doar lapte de la țărani
 • Sămânța tradițională nemodificată genetic

 

2689 vizualizari


2 Comentarii

 1. mihai spune:

  SE VEDE CA ALEXANDRA STOICA, AUTOAREA ARTICOLULUI ESTE PE DIN AFARA…
  IN PRIMUL RAND CHIAR DACA AU VENIT NUMAI 500 DE MANIFESTANTI , CEL PUTIN INCA CINCIZECI DE MII NU AU PUTUT LIPSI DE LA SERVICIU CA SA POATA VENI.
  APOI MULTA LUME NU INTELEGE CA DACA NOI II LASAM SA NE PUNA CIP PE DOCUMENTE ACUM,ACTE CARE S-AU DOVEDIT A FI INUTILE, PESTE PUTIN TIMP NE VOR IMPLANTA ACESTE CIPURI OBLIGATORIU IN CORPUL OMENESC, CA LA ANIMALE.
  OARE DE CE NU SE UITA NIMENI LA GRECIA SAU LA ALTE TARI CARE NU AU ACCEPTAT ASA CEVA?
  ECUMENISM DE FAPT NU E EGAL CU ANTIHRIST, INSA ANTIHIRISTUL A GASIT ACEST PRETEXT NUMIT ECUMENISM…
  NU SUNT OM AL ASOCIATIE CARE A ORGANIZAT MITINGUL DE IERI, INSA SUSTIN IDEEA, MAI ALES CA ARE BINECUVANTAREA PARINTELUI IUSTIN DE LA PETRU VODA.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.