Ce e mai valoros? Aurul sau Statuia Libertății?

Special

11 februarie 2013

13:17

Scris de: and

Vechea fascinație pentru aur care a născut atâtea povești și atâtea aventuri în secolele trecute nu s-a încheiat. Doar că acum se manifestaă altfel. Iar marile puteri știu cât de important este să ai pline vitieriile cu metal prețios, nu doar cu bancnote pe care sunt înscrise anumite valori.

Ca atare, nu e deloc de mirare că Rusia cumpără aur și că a cumpărat în ultimul deceniu atâta aur cât cântărește de trei ori Statuia Libertății.

„Cu cât o ţară are mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate dacă dolarul, euro, lira sterlină sau orice altă monedă de rezervă va suferi un cataclism”, a declarat pentru Bloomberg, citat de Mediafax, Evgeny Fedorov, parlamentar în camera inferioară din partea partidului Rusia Unită, formaţiunea politică a preşedintelui Vladimir Putin.

Mergând pe urmele înaintașilor, de pe vremea țarilor și până la Stalin, noua putere a Rusiei a răspuns clar la întrebarea „Oglindă oglinjoară, ce e cel mai puternic… în lume, aurul sau Statuia Libertății”. Și răspunsul a fost „aurul”. Aur care în ultimii zece ani s-a scumpit de vreo cinci ori, iar odată cu sosirea valului crizei mondiale din 2008 a început să fie iarăși extrem de căutat. Înaintea crizei, băncile centrale vindeau net între 400 şi 500 tone de aur pe an. În prezent, în frunte cu Rusia şi China, băncile naţionale fac achiziţii nete de aproximativ 450 de tone pe an, potrivit lui Marcus Grubb, director de cercetare la World Gold Council.

O altă tendință constatată de specialiști este că, în timp ce naţiunile cu economii emergente cumpără masiv aur, ţările dezvoltate îşi lichidează rezervele. Elveţia a vândut în ultimul deceniu 877 tone de aur, potrivit datelor FMI, cantitate care ar fi valorat în prezent aproxiamtiv 48 miliarde de dolari. Franţa a vândut 589 de tone, iar Spania, Olanda şi Portugalia mai mult de 200 tone fiecare. Ce anume arată această tendință? Poate că la un moment dat vom asista la o inversare a raporturilor de putere. Istoria se scrie în cicluri…

Apoi, cum băncile centrale ale economiilor dezvoltate au tipărit bani pentru a încerca să-şi ferească economiile de efectele crizei financiare globale, investitorii au căutat să renunţe la deţinerile în dolari şi euro în favoarea unor active mai sigure, precum aurul.

Vladimir Putin a simțit pericolul și oportunitatea și a fructificat-o. Alţi lideri politici nu au fost la fel de inspiraţi. Ca ministru de Finanţe în Marea Britanie, Gordon Brown a dispus vânzarea a aproape 400 de tone de aur în perioada 2000-2002, când preţurile se aflau la minime ale ultimilor 20 de ani. Specialiștii apreciază că în acest an prețul aurului va crește.

Și totuși, deși Putin a făcut aceste demersuri, Rusia se află în acest moment pe poziția 8 în lume în ceea ce  rezervele de aur, cu 958 tone, potrivit World Gold Council. Prima poziție o ocupă Statele Unite, cu aproximativ 8.000 de tone, demonstrând că cel mai bine e să fii asigurat și să ai și, și… Și aurul, și Statuia Libertății… Unul îl potențează pe celălalt.

Pe locurile următoare în top se află Germania, Fondul Monetar Internaţional, Italia, Franţa, China şi Elveţia.

1183 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.