Ce este fericirea?

Exercițiu de gândire

17 martie 2013

10:40

Scris de:

17ExercitiuTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Dacă ne întrebăm ce este fericirea, ceea ce este ea pentru reflexie, constatăm că ea conține, fără îndoială, o mulțumire a individului, produsă, indiferent în ce chip, de plăceri exterioare și interioare (fizice și spirituale), mijloacele pentru realizarea lor fiind la dispoziția omului. Mai departe însă este implicat în fericire faptul că nu trebuie să urmărim orice plăcere senzorială, nemijlocită, ci fericirea implică și o reflectare asupra întregului situației; în ea rezidă nu numai principiul plăcerii, ci principiul ei este întregul, amănuntul trebuie lăsat la o parte. Eudemonismul implică fericirea ca o stare pentru toată viața, afirmă totalitatea plăcerii. Această totalitate este ceva general și e regulă, în ceea ce privește diferitele plăceri, de a nu ne abandona momentanului, ci de a frâna o dorință, păstrând în fața ochilor o măsură generală. “

(G.W.F. Hegel, „Prelegeri de istorie a filosofiei“)

983 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.