Ce face și mai ales ce nu face un gentleman

O carte într-o pagină

7 martie 2013

1:00

Scris de:

Un gentleman in strainatate„Ori de câte ori un gentleman merge într‑o altă ţară, poartă cu sine un vis. Chiar dacă e vorba despre călătorii de afaceri sau doar de plăcere, pentru el înseamnă o deplasare care să cuprindă toate dorinţele sale.

I se taie respiraţia la gândul că va putea vedea toate locurile despre care a citit. Speră că va avea parte de după‑amiezi plăcute în mici cafenele şi că va zăbovi îndelung, seara, în restaurante rafinate. Se imaginează hoinărind la pas printre tarabele înşirate pe trotuare, târguindu‑se pentru un suvenir aparte pe care să‑l arate mai târziu prietenilor, povestindu‑le cum l‑a cumpărat din Paris, din Madrid sau din Sydney.

Se vede mergând la operă, la Grand Arena din Verona, se vede în tribunele vreunui stadion, asistând la finala Cupei Mondiale, se vede într‑un fotoliu, urmărind o piesă la un teatru londonez din West End, se vede colindând străzile din Bangkok, ascultând o muzică pe care nu a mai auzit‑o până atunci.

Pentru gentlemanul care încă îşi imaginează o călătorie ca pe o experienţă aventuroasă, ca pe o evadare din rutina de zi cu zi, cartea aceasta deschide toate uşile. În plus, reaminteşte fiecărui gentleman că există formule universale de politeţe. Deşi unii se îngrămădesc în faţă sau fac poze în neştire ori filmează de zor plin sălile muzeelor de artă, un gentleman va rezista tuturor ispitelor de a se comporta ca un „american antipatic“. Un gentleman îşi aşteaptă mereu rân­dul şi nu se grăbeşte defel. Îşi închide camera de filmat atunci când i se spune asta. Savurează din plin experienţa călătoriei. Zăboveşte. Este mereu calm.

Restricţiile unei călătorii diferă, dar nevoia de a voiaja rămâne aceeaşi. Ori de câte ori un gentleman se duce în străinătate − cu avionul, cu vaporul, cu tre­nul sau cu maşina −, el îşi împlineşte un vis. Câştigă amintiri. Va face tot posibilul ca acestea să fie de bună calitate − sau, cel puţin, unice, de ne­înlocuit − pe care să le poată păstra în suflet pentru totdeauna.

78 DE LUCRURI PE CARE AR TREBUI SĂ LE ŞTIE ORICE GENTLEMAN CARE CĂLĂTOREŞTE ÎN STRĂINĂTATE

 

Un gentleman călătoreşte în alte ţări pentru a cunoaşte culturi diferite, pentru a gusta mân­căruri tradiţionale şi pentru a se lăsa în voia unor noi experienţe.

Un gentleman nu va considera că propria sa cultură este superioară culturilor celorlalte na­ţi­uni ale lumii.

Un gentleman înţelege faptul că, în orice limbă, „te rog“ şi „mulţumesc“ sunt cele mai importante cuvinte pe care le poate învăţa. Le va folosi frecvent, ştiind că, cu cât le va utiliza mai des, cu atât va reuşi să le pronunţe ca un nativ.

Un gentleman ştie că nu‑l va ajuta pe un ne­vorbitor de engleză să‑l înţeleagă mai bine dacă va vorbi mai tare.

Dacă un gentleman nu vorbeşte limba ţării respective, nu va putea pretinde altceva. Nu‑i va fi teamă să‑l întrebe pe un vânzător dintr‑un magazin sau pe un chelner dintr‑un restaurant sau pe un poliţist de pe stradă: „Scuzaţi‑mă, vorbiţi engleza?“

Unui gentleman nu‑i va fi niciodată ruşine să spună: „Vă rog, vreţi să repetaţi încă o dată, ceva mai rar?“

În permanenţă, un gentleman se va abţine de la a profera injurii, mai ales în ţări străine, acolo unde blestemele şi înjurăturile pot fi considerate un afront sau chiar o ofensă religioasă.

Un gentleman nu trebuie să presupună că, dacă el nu cunoaşte limba ţării pe care o vizitează, locuitorii acesteia nu înţeleg, la rândul lor, limba engleză. Deoarece este un gentleman, va fi tot timpul atent la ce va spune.

Un gentleman îşi poate dori să călătorească într‑un grup organizat, împreună cu câţiva prieteni sau membri ai familiei sau singur. La sfârşitul fiecărei excursii, nădăjduieşte să‑şi fi făcut noi amici − şi să şi‑i păstreze pe cei vechi.

Nu este de aşteptat ca un gentleman să onoreze drapelul unei ţări străine. Cu toate acestea, el va saluta steagul ţării sale, la toate ceremo­niile la care participă.

Un gentleman nu trebuie să facă plecăciuni sau să îngenuncheze în semn de omagiu în faţa unui demnitar străin sau a unui reprezentant al unei religii al cărui credincios nu este.“

(Fragment din volumul „Un gentleman în străinătate“ de John Bridges și Bryan Curtis, publicat de Editura Nemira)

 

 

 

1135 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.