Centrul Vechi al Bucureștiului, fără flori de plastic și fără nunți

Social Special

5 martie 2013

12:11

Scris de: and

După ce Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 25 februarie 2013, primarul general Sorin Oprescu a emis o dispoziție conform căreia în zona veche a Capitalei regulile se schimbă începând din această primăvară.

Cum vor fi afectați comercianții și fanii teraselor din Centrul Istoric, începând din data de 15 martie și până pe 15 noiembrie, în urma acestei dispoziții, se poate estima în funcție de măsurile prevăzute. În principiu, ele sunt justificate și ar trebui să conducă spre o civilizare a locului, dar socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu ce de la târg.

Așadar, conform noilor reguli, terasele vor funcționa până la ora 4 dimineața, după această oră urmând salubrizarea străzilor, iar muzica și spectacolele sunt permise doar până la ora 22.00. Problemă grea pentru românul iubitor de muzică dată la maxim, în așa fel încât să nu poți auzi ce urlă amicul de pe scaunul din față… Ce să te faci cu atâta liniște care se va instala brusc după ora 22.00? Este vorba despre teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric, cuprins între Bulevardul Regina Elisabeta, Bulevardul I. C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei…

Organizarea de nunţi şi botezuri sunt interzise. Lucru civilizat, dar distrugător de spirit balcanic vor spune unii care de-abia așteptau să joace hora pe Lipscani!

Terasele sezoniere pot fi amplasate numai în locurile pentru care se obţine aviz de la Direcţia Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Amplasamantele vor fi aprobate în ordinea primirii solicitărilor, spaţiul alocat terasei neputând depăşi lungimea faţadei localului. La avizare, trebuie să se urmărească, pe cât posibil, ca terasele învecinate să aibă lăţimi egale. În teorie sună logic. În practică, lucrurile vor fi mult mai complicate, căci „ordinea primirii solicitărilor” în România e ceva destul de ambiguu și lasă multe portițe deschise pentru cine trebuie sau dă mai mult…

Apoi, stop îmbulzeală! Poate fi avizată amplasarea teraselor pe trotuare care au lăţimea minimă de trei metri, cu obligaţia de a se păstra un spaţiu liber pentru circulaţia pietonilor, înspre carosabil, cu lăţimea minimă de 1,50 metri, precum şi pe partea carosabilă a străzilor exclusiv pietonale, cu condiţia de a păstra o zonă liberă cu lăţimea de patru metri, pentru intervenţiile de urgenţă.

Și sunt interzise florile de plastic! Pentru delimitarea teraselor, pot fi folosiţi parapeţi mobili, realizaţi exclusiv din lemn şi/sau metal cu înălţimea maximă de un metru, şi/sau aranjamente florale verzi, care trebuie întreţinute. Sunt interzise, conform dispoziţiei, jardinierele de plastic şi a plantelor decorative artificiale. Totodată, se interzic construirea platformelor, utilizarea covoarelor din materiale plastice, mobilierul pliant sau din plastic.

Iar mobilierul va trebui fi compus din seturi identice, cu o structură din lemn, răchită sau metal, în concordanţă cu arhitectura clădirilor şi restul elementelor care alcătuiesc terasa, evitându-se culorle stridente. Umbrelele teraselor din Centrul Vechi nu trebuie să aibă alte culori decât cele din cromatica alb-crem, iar amplasarea de cortine de protecţie împotriva vântului şi ploii pe terase este interzisă.

Interzisă este și amplasarea de plasme și televizoare sau video-proiectoare pe terase.

 

1620 vizualizari


Un comentariu

  1. Claudia spune:

    Toate bune si frumoase, dar chiar nu inteleg de ce trebuie oprita muzica la ora 22.00? S-ar putea macar vineri si sambata sa fie cel putin pana la ora 24, nu ar fi chiar atat de exagerat.
    Ce parere aveti?

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.