Cerința fericirii

Exercițiu de gândire

24 martie 2013

9:52

Scris de:

24Exercitiu(1)Trăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Să aduc oriunde se poate încrederea, îndestularea și bucuria – asta a devenit recent nevoia mea și cerința indispensabilei mele fericiri. Ca și cum din fericirea altuia ar fi trebuit să mi-o clădesc pe a mea proprie, nemaicunoscând alta decât cea pe care o puteam gusta prin simpatie și, ca să zic așa, prin procură. Și mi-a părut, tocmai de aceea, vrednic de ură tot ceea ce putea zădărnici această fericire: timiditățile, descurajările, bârfele, grijuliul portret al deznădejdilor închipuite, zadarnicele însetări după ireal și dezbinările partidelor, claselor, popoarelor sau raselor și tot ce tinde să facă din om un dușman al lui însuși sau al altuia, sămânța discordiei, asupririle, intimidările, refuzurile.“

(André Gide, Fructele pământului)

738 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.