Cimitirul Stonehenge?

În lume Special

12 martie 2013

12:40

Scris de:

stonehengeO nouă teorie despre originea celebrului sit arheologic din Marea Britanie a fost propusă recent de cercetătorii britanici de la University College of London. Ipoteza lor contrazice cunoscuta presupunere general acceptată  potrivit căreia monumentul Stonehenge, situat în zona Salisbury din sud-vestul Angliei, a fost în Epoca de Piatră calendar și observator astronomic. De asemenea, recentele descoperiri afirmă că monumentul ar fi fost clădit într-o perioadă anterioară celei estimate.

După zece ani de studiu, în care a excavat și a analizat 63 de rămășițe umane și 80.000 de rămășițe de origine animală descoperite în sit și în apropierea acestuia, echipa coordonată de profesorul Parker Pearson a concluzionat că Stonehenge ar fi fost, de fapt, un cimitir al clasei superioare, construit cel mai probabil în jurul anului 3000 î. Hr., cu o jumătate de secol mai devreme decât afirmă teoria cea mai frecventă.

Arheologii care au lucrat la acest proiect afirmă că în jurul anului 2500 î. Hr. Stonehenge ar fi fost însă un loc în care oamenii se adunau în zilelele de sărbătoare, pentru a se închina la zeități precreștine despre care astăzi nu se știu multe lucruri și pentru a le aduce jertfe, sacrificând animale în momentele de solstițiu. Cercetătorii sunt de părere că oamenii călătoreau pe distanțe mari pentru a ajunge la Stonehenge vara și iarna, venind din toate colțurile țării, precum și din teriotoriul pe care se află Scoția de azi.

„Descoperirile noastre rescriu, în multe privințe, istoria cunoscută a monumentului Stonehenge”, a concluzionat Parker Pearson, citat de AFP. Cercetătorul a susținut că Stonehenge a fost clădit înainte ca populația campaniformă, astfel denumită din cauza formei de clopot a vaselor pe care le făurea, să vină din alte părți ale continentului european.

Potrivit descrierii UNESCO, din ale cărei patrioniu face parte situl, acesta reprezintă un altar circular din piatră, datând din epoca preistorică și fiind cel mai complicat edificiu de acest gen din lume din punct de vedere al arhitecturii. Originia și funcția lui au constituit multă vreme obiectul unei dispute între arheologi, situl fiind, de asemenea, mină de aur pentru scriitori. Teoriile cele mai vehicule afirmă că Stonehenge ar fi fost caledndar astronomic ori altar menit jertfelor de animale și oameni.

 

2966 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.