Cine are nevoie de un muzeu al romilor?

Social Special

18 februarie 2013

15:24

Scris de: and

În sectorul 6 al Bucureștiului, ar trebui să apară prin luna mai a acestui an un muzeu al romilor. Deocamdată nu se știe unde va fi amplasat, se caută cel mai potrivit teren, care să aibă acces la utilitățile publice. Pentru că este vorba despre o clădire modulară care se poate atât asambla şi dezasambla. Până acum a funcționat câteva luni în orașe precum Cluj, Iaşi, Constanţa şi Craiova, dar pentru București organizatorii își doresc viață lungă.

„Necesitatea înfiinţării primului Muzeu al Culturii Romilor din România vine în completarea tuturor acelor proiecte deja demarate care urmăresc integrarea socială şi dezvoltarea culturală a romilor”, a declarat Gabriel Petrea viceprimarul Sectorului 6.

Dincolo de mult-trâmbițata integrare socială a romilor, un astfel de muzeu este un demers cultural important în sine. Și știrea ar trebui prezentată tocmai în acest fel. Istoria și cultura romilor sunt fascinante și nu au nimic de-a face cu știrile despre Ferentari cu care sunt de obicei asociate. Poveștile romilor au născut cărți și filme, iar o incursiune în lumea lor misterioasă și colorată, descoperirea adevăratelor lor tradiții – dincolo de manelizarea gen Taraf și nunțile prezentate la televiziuni pentru creșterea audienței – nu poate fi decât benefică pentru oricine, rom sau ne-rom…

Amplasarea muzeului în sectorul 6, acolo unde, în urma recensământului a rezultat că locuiesc aproximativ 2.000 de romi – însă datele neoficiale arată că acolo trăiesc între 10.000 şi 11.000 de romi – va face ca „ridicarea” muzeului să fie asociată cu ceva „etnic”. Când, în fapt, el ar trebui să se adreseze mai degrabă celorlalți. Cu atât mai mult cu cât felul cum se pare că este conceput – „un muzeu “high tech”, cu holograme, proiecţii tehnologice, proiecţii video, un muzeu forum din care oamenii să afle ce sunt cu adevărat romii”, așa cum a declarat Ciprian Necula, preşedintele organizaţiei Romano ButiQ, cea care se va implica în construirea lui – se anunță o experiență interesantă.

„Acest proiect se va baza pe finanţări publice, clădirea o avem, terenul îl vom primi de la Primăria Sectorului 6. Avem, de asemenea, şi managementul, şi conceptul acestui muzeu, precum şi resursele umane necesare definirii conceptului, însă aşteptăm finanţări din toate ramurile societăţii. Sperăm ca şi romii să participe la aceste finanţări, pentru că muzeul este despre ei. Suntem la nivel de lobby pentru realizarea acestui muzeu”, a declarat Ciprian Necula.

Costurile pentru deschiderea muzeului sunt estimate la aproximativ 500.000 de euro, suprafaţa clădirii fiind de aproximativ 1.500 de metri pătraţi.

1247 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.