Cine e Sf. Valentin sau Dragobetele în era facebook. Superficialitate versus snobism!

Social Special

14 februarie 2013

13:35

Scris de: and

Românilor le place la nebunie să importe orice. În principiu ce vine din afară e bun și frumos. Mai nou (sau mai vechi) și sărbătorile… Și mai ales St. Valentine’s Day. Deși în calendarul ortodox, astăzi este pomenit un cu totul alt sfânt, tot românul îl serbează azi pe Sf. Valentin. Am încercat un mic sondaj pe stradă. În față, la gura de metrou de la Piața Victoriei, o tarabă mare cu ghiocei și zambile, evident mai scumpe azi, că tot comerciantul speculează nevoia de dragoste de-o zi care a ajuns și pe plaiurile noastre. O întreb pe vânzătoarea de ghiocei cine e și ce-a făcut Sf. Valentin și de ce-l sărbătorește azi. „Cum? Nu știți? E sfântul ăla care s-a luptat cu balaurul. Și noi azi îl serbăm, ducem flori la cei dragi, băieții la fete în speță… E mare, ca și Crăciunul…” Uau! Sf. Valentin e mare ca și Crăciunul și s-a luptat cu balaurul. „Nu era Sf. Gheorghe cu balaurul?” o întreb. „S-o fi luptat și ăla, nu știu atâtea amănunte”, zice râzând, dar „ăsta e sigur mai mare. Și mie îmi convine că azi e vad bun. Se vinde mai bine florile, mamă, că toată lumea ia.”. Ok. Mergem mai departe. La o altă tarabă, ceva mai procopsită, sunt și frezii și lalele. Un tânăr cumpără totuși ghiocei… „Pentru iubită?”, îl întreb. „Da”, zice fâstâcit. „De Sf. Valentin?”, insist. „Păi, da, că trebuie, e ziua îndrăgostiților.” Îmi încerc iar norocul și-l întreb ce e cu acest sfânt și de când îl sărbătorește. „Nu știu exact să vă spun, dar am văzut la televizor că e ziua îndrăgostiților și se supără prietena mea. Ieșim și noi la un film. E un prilej bun. Nu prea le am eu cu biserica, nu știu exact de unde vine, dar e frumos așa. E bine că a ajuns la noi sărbătoarea asta, deși, trebuie să-i iau prietenei mele flori…”, zice râzând.

Că nu prea știe lumea ce e cu Sf. Valentin nu e problemă. Bine că se bucură… Nici kitsch-ul promovat de toți comercianții, aproape fără excepție, n-ar fi tocmai o problemă. La urma urmei e un bun prilej de a vinde orice, de la inimoare la canapele… orice poate fi un bun cadou pentru ziua de 14 februarie. De unde a răsărit ea pe harta afectivă a românilor e simplu. Trăim în epoca vitezei și a globalizării, totul e al tuturor, comunismul, într-o altă formă, are succes.

Ceee ce e însă aproape mai deranjant decât această invazie de inimioare și dulcegării, de declarații gen „noi ne iubim în fiecare zi, dar Sf. Valentin ne aduce și mai aproape”, sau invers „noi ne iubim în fiecare zi, n-avem nevoie de Sf. Valentin”, este mai noua campanie de băgare pe gât a zilei de Dragobete. Dacă Sf. Valentin, așa incognito, cum a pătruns el în mentalul colectiv al românilor s-a insinuat aproape firesc, la fel de firesc precum consumul de Coca Cola sau hamburgerul de la MacDonalds, în schimb cu Dragobetele se defilează snob. Un stindard al așa-zișilor iubitori de tradiție care zor nevoie vor să impună cu forța o tradiție românească sadea. Și nu merge. E fals. E ca și cum ai reface hora satului pe Facebook, ca să-și găsească Ion mireasă – el în ițari și cu opinci, ea cu ie cu fir de borangic. Ambele, desigur, virtuale!

1290 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.