Clark Gable, aventurierul rege la Hollywood

A fost odată

1 februarie 2013

0:38

Scris de: and

În primul an din secolul XX, pe 1 februarie, venea pe lume într-un orășel din Ohio fiul unei familii de nemți refugiați din Germania. Micul William Clark Gable își pierde mama la numai șapte luni după naștere, însă va crește grație iubirii arătate de mama sa vitregă. Peste ani, el va deveni unul dintre cei mai mari actori din lume, supranumit regele Hollywoodului.

După o adolescență grea, când a muncit la ferma tatălui, tânărul şi-a dorit să studieze medicina. Dar Clark nimerește la un spectacol de teatru și, din pură întâmplare, obține un rol de figurant. Însă trebuie să-și câștige existența și e, pe rând, hamal, telegrafist sau vânzător de cravate.

Dar nu renunță la scenă și, sub îndrumarea profesoarei Josephine Dillion, pe care o va lua de soție, merge pe Broadway, unde câștigă popularitate imediat, interpretând personaje negative.

În anii treizeci își începe cariera în film, iar consacrarea i-o aduce pelicula Pe marginea prăpastiei, în care a jucat alături de Joan Crawford pentru prima dată.

Urmează direct… Premiul Oscar, în 1932, pentru rolul din S-a întâmplat într-o noapte, cunoscutul film regizat de Frank Capra. Ascensiunea lui Clark Gable, fermecătorul cu ochi albaștri, devine de neoprit.  Urmează legături ilegitime, viziune conservatoare în politică,  dar și înrolarea ca voluntar în armată, plecând pe frontul de război din Europa, îndurerat de moartea celei de-a doua soții.

Câțiva ani dispare complet din peisajul artistic, după care revine zdobit de ororile văzute pe câmpul de luptă și se apucă serios de film.  Joacă în celebra ecranizare Pe aripile vântului, câștigă premii, face parte din distribuția unor pelicule celebre, printre care Homecoming, Command Decision, To Please a Lady, Mogambo, Soldier of Fortune, Teacher’s Pet, Band of Angels, The Misfits. I se spune regele Hollywoodului, dar el rămâne un om modest: “Povestea asta cu regele e o prostie. Eu mănânc, beau şi merg la closet ca orice om. Nu sunt decât un tip norocos din Ohio, care s-a întâmplat să se afle în locul potrivit la momentul potrivit”. Se stinge devreme, în 1960, în urma unui atac de cord. Dar filmele sale rămân în vârsta de aur a cinemaului.

1080 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.