Concurs naţional: Cum să nu te plictiseşti în aşteptarea Cotroceniului

Politic

25 ianuarie 2013

12:21

Scris de: and

De la începutul acestei săptămâni, toată politica românescă e în fierbere. Să se comaseze alegerile europarlamentare din primăvara lui 2014 cu alegerile prezidenţiale care ar trebui să aibă loc de-abia în toamnă, ceea ce presupune practic devansarea cu aproximativ o jumătate de an a momentului schimbării preşedintelui.

Pusă pe masa preşedintelui Traian Băsescu la întâlnirea neoficială de luni seara de către lideriii USL, devansarea datei alegerilor prezidenţiale din noiembrie în mai-iunie 2014 stă exclusiv în mâna actualei majorităţi parlamentare. Oficial, USL vorbeşte despre economiile la buget prin această acţiunea pe sistemul 2 în 1. Două campanii electorale într-una, cheltuieli mai puţine, este motivul invocat de liderii USL. Ce se ascunde în spate însă? Desigur, interesele partidelor ţin de poziţionarea candidaţilor în opţiunile electoratului. Şi apoi, de este o nouă încercare de a-l înlătura pe Băsescu de la putere.

Mostră de politică dâmboviţeană, în care ţara arde şi baba se piaptănă…

Ca de obicei şi în stilul băşcălios caracteristic, Băsescu ridiculizează ideea USL: „Este ridicol. Şi ce faci cu preşedintele ales în luna mai? Sunt nouă luni. Îi dai un cerc cu care să dea rotocoale în jurul Cotroceniului, ce faci cu el până atunci? Se şi plictiseşte în aşteptare”.

Şi răspunsul lui Crin Antonescu: „Chestiunea asta cu cercul, sigur e o glumă, dar dacă e să o tratăm serios (…) ea nu poate fi spusă decât de către un om care asta ar face şapte luni înaintea intrării în pâine. Nu ştiu de ce domnul Băsescu nu poate să conceapă această demnitate decât într-o legătură materială cu Palatul, cu zidurile, cu împrejurimile”.

Asta în timp ce numărul şomerilor creşte ameţitor, posturile rămân blocate şi învăţământul e pe butuci, iar criza citostaticelor se rezolvă doar pe hârtie… La nivel înalt, liderii se joacă de-a demisia. Băsescu le-o aruncă amuzat în faţă cu o condiţie imposibilă „îmi dau demisia, dacă şi-o dau toţi cei 588 de parlamentari”, punându-i pe liderii USL în faţa unui scenariu nerealist.  Iar Crin Antonescu  spune că nu l-a întrebat nimeni ce ar vrea în schimb ca să-şi dea dimisia.

Cert este că numai în ipoteza demisiei sau a demiterii, mandatul preşedintelui s-ar putea încheia mai devreme. În orice alte condiţii, devansarea scrutinului ar duce doar la alegerea unui preşedinte care va rămâne pe tuşă vreo şase luni, în aşteptarea intrării triumfale la Cotroceni. Dacă toate astea ar fi scenariul unui film, ar avea toate şansele să stârnească râsul. Însă, în situaţia dată, cuvintele celor doi care-şi dispută ciolanul sunt doar un circ ieftin: „Şi din punctul meu de vedere nu ar fi de dorit să se ajungă la o distanţă între alegerea unui nou preşedinte şi intrarea sa în mandat. Sunt o serie de inconveniente şi de natură constituţională. Sigur, nu e vorba de ce ar face omul ăla ales în timpul ăsta, asta e caraghios, îţi poţi găsi. Milioane de oameni nu sunt preşedinţi şi îşi ocupă timpul, nu asta-i problema”, spunea Antonescu serios. La urma urmei Cotroceniul merită orice, chiar şi plictiseala a şase, şapte, opt, nouă… luni de aşteptare…

Propun un concurs naţional: „Cine elaborează cel mai bun plan de petrecere a timpului pentru viitorul preşedinte ales, în lunile cât nu va avea acces la Cotroceni.” Şi care să fie premiul cel mare?!

1277 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.