„Confortul sufletesc nu merge mână în mână cu cel material“

Exercițiu de gândire

1 februarie 2013

0:41

Scris de: and

Trăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Fără îndoială: confortul sufletesc nu merge mână în mână cu cel material. Încă de la început trebuie să te hotărăşti pentru unul în paguba celuilalt. Şi dacă te socoţi adeptul dragostei totale — oricare ar fi chipul dumnezeului pe care-l slujeşti — preţul care ţi se cere neapărat este suferinţa totală. Voinţa omenească alungă de la ospăţ pe cel dăruit credinţei totale. Această lege necruţătoare se aplică mai ales artistului în-născut, fie că este creator sau nu. Cel ce iubeşte, în chip nemăsurat Frumosul, este condamnat la cea mai tragică singurătate.

Dintre toate divinităţile născocite de inima omului şi cărora se dăruieşte sclavă pentru toată viaţa, Frumosul este acela care cuprinde mai multă înţelegere. Prin el, omul atinge perfecţiunea. Nu are egal. Şi asta e cu putinţă numai atunci când renunţi la tot şi te însingurezi.Am cunoscut pe unul dintre aceştia. Îl chema Moş Popa şi muncea ca hamal în portul Brăilei.“

(Panait Istrati, „Cum am devenit scriitor“)

797 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.