Creatorul lui Don Quijote

A fost odată

23 aprilie 2013

1:00

Scris de:

CervantesPe 22 sau 23 aprilie 1616 se stingea din viață un scriitor spaniol care se jucase toată viața de-a iluzia și literatura. Firește, fără a-i trece prin cap că romanul său, unul dintre primele din istorie, va deveni cândva cel mai important roman din toate timpurile. Acest personaj de legendă, cu o biografie învăluită discret în ceață, se numește Miguel de Cervantes Saavedra, iar cartea lui, care avea să fascineze și să influențeze copleșitor posteritatea, se numește„Don Quijote de La Mancha” și despre ea învață azi toată lumea la școală, dar aproape nimeni, în afară de studenți și cercetători, n-o mai citește.

Istoria nu a reţinut prea multe fapte din biografia scriitorului care l-a creat pe nemuritorul Don Quijote, cavalerul romanţios ce s-a luptat cu morile de vânt şi a rămas în istoria literaturii ca protagonist al primului roman adevărat din cultura europeană şi ca întruchipare a visătorului. Se ştie doar că, după o existenţă frământată, în care a fost sclav, soldat, condamnat, scriitor sau perceptor, spaniolul Miguel de Cervantes Saavedra a murit la Madrid pe 23 aprilie 1616. Legenda, perpetuată de veacuri, spune că dispariţia sa ar fi fost cauzată de o ciroză. Însă dovezile lipsesc.

O echipă de istorici şi arheologi încearcă de câțiva ani să descopere rămăşiţele pământeşti ale scriitorului decedat în 1616 din cauze neelucidate. Grupul condus de istoricul Fernando Prado își desfășoară investigaţiile la Madrid, cu aprobarea Arhiepiscopiei din oraş şi a autorităţilor locale. Cercetătorii vor să descopere oasele omului mort în urmă cu aproape patru secole. Ipoteza de lucru a este că ele s-ar afla într-un mormânt dintr-o mănăstire din centrul capitalei Spaniei.

Cel de-al doilea obiectiv al acestui proiectul este reconstituirea figurii scriitorului care a aşternut pe hârtie romanul „Don Quijote de La Mancha” la începutul secolului al XVII-lea. Chipul cu care autorul a rămas în istorie este doar unul imaginat şi pictat, la aproape 20 de ani de la moartea sa, de Juan de Jáuregui, într-un portret devenit celebru. În caz că au existat portrete ale autorului realizate în timpul vieţii acestuia, susţin istoricii, ele nu au supravieţuit sau au rămas necunoscute.

Întrebări pentru posteritate

În anul 1673, rămăşiţelor pământeşti ale lui Cervantes li s-a pierdut urma din cauza lucrărilor de reconstrucţie a lăcaşului în care fuseseră depuse. Una dintre ipoteze este că ele ar fi fost strămutate de maici la o altă mănăstire şi mai târziu aduse acolo unde se aflaseră iniţial. Ceea ce nu s-a ştiut niciodată este locul exact din complexul monahal în care ar fi fost depuse. Oamenii de ştiinţă care participă la investigaţii au explicat că intenţionează să recurgă la tehnologia georadar pentru a căuta în nişele secrete din zidurile mănăstirii şi pentru a putea scana zona dintre nivelul solului şi o adâncime subterană de cinci metri. Arheologii susţin că misiunea este departe de a fi una imposibilă, pentru că oasele scriitorului, cele de la un braţ şi din zona toracică, ar trebui să aibă urme de împuşcături, cu care scriitorul s-ar fi ales în Bătălia de la Lepanto, din 1571. „A fost împuşcat în piept cu o archebuză şi nu şi-a mai putut folosi un braţ din cauza unei răni provocate tot de o împuşcătură”, a explicat Fernando Prado. Istoricul şi-a exprimat speranţa că astfel se va contura şi o ipoteză mai plauzibilă cu privire la cauzele decesului şi că, astfel se vor sfârşi speculaţiile care au pus moartea scriitorului pe seama pasiunii sale pentru alcool.

În decursul secolelor, -au vehiculat multe ipoteze despre cauza morţii scriitorului, la vârsta de 68 de ani, la câteva zile după ce a terminat de scris ultima parte din „Don Quijote de La Mancha”. Autorul sugera acolo că ar fi suferit de hidropizie. Altă versiune care s-a perpetuat susţine că alcoolismul ar fi dus la o ciroză. Unii cercetători au afirmat că moartea sa ar fi fost cauzată de diabet sau de o afecţiune cardiacă.
Moartea lui Cervantes și moartea lui Shakespeare

Ziua de 23 aprilie 1616 este consemnată în istorie ca dată a morţii lui Cervantes, dar şi ca ziua în care a murit William Shakespeare. În realitate, cei doi nu au încetat din viaţă în aceeaşi zi. În cazul primului, este vorba despre data de 23 aprilie din calendarul gregorian, pe-atunci în vigoare în Spania, iar în cel de-al doilea, despre ziua de 23 aprilie din calendarul iulian. Ca atare, scriitorul care l-a născocit pe Cavalerul Tristei Figuri ar fi încetat din viață cu zece zile înaintea dramaturgului care a scris povestea prinţului Hamlet.

Pe de altă parte, „Encyclopedia Hispanica” susţine că Cervantes nu a murit pe 23 aprilie 1616, data înscrisă pe piatra tombală, fiindcă pe aceasta din urmă este consemnată ziua înhumării, şi nu ziua decesului, care ar fi fost 22 aprilie. Scriitorul a fost înmormântat, aşa cum şi-a dorit, la o mănăstire trinitariană de călugăriţe din centrul Madridului. Oricum, din 1995, ziua de 23 aprilie, pentru creştini Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, a devenit Ziua Internaţională a Cărţii, în urma unei hotărâri UNESCO.

1865 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.