Creștinismul nu e superior

Exercițiu de gândire

22 martie 2013

1:00

Scris de:

Andre ScrimaTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Făceam odata distinctia dintre credință și istoricizarea ei. Nu suntem, mă tem, suficient de atenți la acest binom. În creștinismul occidental și de vreun secol și jumătate încoace, cam peste tot în lumea creștină – prin școală, prin cultură, prin mediile de informare – Hristos e într-un anume fel atestat preponderent prin faptul istoric, prin succesul socio-cultural al creștinismului. Ceea ce nu era, evident, starea începututrilor. Acum reușita istorica e dată ca un argument incontestabil pentru marea pretenție de superioritate a creștinismului. De unde tinde să decurgă excluderea celorlalte religii ca inferioare, deficiente din punctul de vedere al realității lor. Aici, la noi, e sigur. Brahman? Buddha? Să fim seriosi! Nu mai pomenim de alte mari tradiții spirituale. (…)

Revin iarăși, mereu, la Antim ca la o experiență ortodoxă traită. La sfârșitul unei conferințe de duminică, cu multa asistență laică, unde se vorbise și despre Djalal-od-Din Rumi și Ramakrishna, un călugăr se ridică și spune: Mă iertați. Dumneavoastra citați un musulman, altcineva citează un hindus. Dar ce este, atunci, aici?. Și părintele Benedict Ghius a răspuns foarte simplu: Dacă Dumnezeu a spus că, la sfârșitul vremurilor, își va lua la sine toate oile, cum pot eu să le exclud? Cum pot respinge pe cineva care vorbește astfel despre El? Cum pot să nu-l ascult?

(André Scrima, în dialog cu Andrei Pleșu)

Etichete:
667 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.