Cronica unui omor anunțat: femeia în India

În lume

17 ianuarie 2013

12:31

Scris de: and

Câteva cazuri de femei ucise sau maltratate în India au făcut recent înconjurul presei internationale și au reaprins dezbatare cu privire la statutul femeilor în sociatatea indiană.

Unul dintre aspectele subliniate de articolele apărute în publicațiile de prestigiu este acela că aceste cazuri sunt doar fața vizibilă ale unei „tradiții: potrivit unei statistici citate de „The New York Times“, care a folosit rapoarte ale guvernului indian, 100.000 de femei sunt arse pe rug în fiecare an în India, iar 125.000 își găsesc sfârșitul din cauza unor răni cauzate prin violență.

„The New York Times“ relatează cazul unui tată care se luptă de câțiva ani să elucideze moartea fiicei sale, agresate de soț și de familia acestuia și, în cele din urmă, ucise. Subedar Akhileshar Kumar Singh, tatăl victimei, ofițer, susține că fiica lui a fost omorâtă pentru că familia soțului nu a fost mulțumită de zestrea pe care aceasta a primit-o după căsătorie.

Astfel de crime sunt la ordinea zilei în India. Disputele cauzate de zestre duc la moartea unui număr cuprins între 25.000 și 100.000 de femei în fiecare an, potrivit estimărilor specialiștilor.  Cercetătorii susțin că numărul total al femeilor care mor în fiecare an din cauza violenței sexuale și domestice și a discrimării manifestate în diverse feluri se ridică la 2 milioane.

Deși în ultimele decenii s-au făcut progrese în educația femeilor și în angajarea și integrarea lor în diferite sectoare de activitate, acestea continuă să fie supuse maltratării. Potrivit mărturisirilor făcute de mai multe indience, bărbații tineri neangajați consideră că succesul femeilor este motivul eșecului lor, considerându-le inamici și în plan social. Într-un articol publicat în „The Hindustan Times, Sagarika Ghose explică: „Tradiția este invocată pentru a justica o frică profundă și o ură patologică, fără margini, față de femeia care aspiră să fie altceva decât doar mamă și soție“.

Iar tradiția respinge elementele care nu se conformează modelului pe care l-a impus, astfel încât cercetătorii afirmă că nu mai puțin de 100 de milioane de femei dispar în India an de an. Explicația oficială, susțin specialiștii americani și canadieni citați de „The New York Times“, este că multe își găsesc sfârșitul în accidente, însă ea ascunde asasinate oribile.

După recentele violențe împotriva femeilor, care au intrigat opinia publică din întreaga lume, pe străzile orașelor din India au apărut mai mulți polițiști. Numai că prezența lor nu face decât să neliniștească și mai mult reprezentantele sexului frumos, pentru care forțele de ordine nu reprezintă un motiv de siguranță. Agențiile de știri anunță că săptămâna trecută poliția din Delhi de Sud a pus afișe care le sfășuiesc pe tinerele femei să meargă direct acasă după ce pleacă de la școală sau de la liceu.

Potrivit statisticilor oficiale, în India tradiția înseamnă și acceptarea violenței. Un raport guvernamental dat publicității în 2005 a arătat că 54% din femeile din India afirmă că soții lor sunt îndreptățiți să le bată, motivul cel mai des invocat fiind acela că nu-și arată suficient de convingător respectul față de familia soțului.

Etichete: , ,
1543 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.