Cui îi e frică de Luminița Gheorghiu?

Cultură Exclusiv

1 februarie 2013

11:08

Scris de: and

Foto Parada Film

Foto Parada Film

Nu e o întrebare retorică. E o parafrază justificată, inspirată de o constatare verificată în ultimele zile. De Luminița Gheorghiu le este frică realizatorilor de televiziune și coordonatorilor din presă. Se tem că recenta ei performanță nu interesează și, deci, nu face rating.

Despre ce e vorba? Despre aceeași și aceeași gândire mioritică (da, o spun cu sens periorativ) pe care au remarcat-o și au încercat s-o înțeleagă atâția oameni de seamă. Este vorba despre bucuria și recunoștința românilor, așa cum se arată ele în momentele în care unul de-ai lor face o faptă remarcabilă. Luminița Gheorghiu a dovedit-o acum încă o dată. Faptul că ea concurează la trofeul Ursul de Argint pentru Cea Mai Bună Actriță la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, alături de Catherine Deneuve și Juliette Binoche, este o veste minunată și o răsplată frumoasă, venită la început de an. Încă un semn bun pentru cinematografia românească.

Un fleac pentru formatorii de opinie din România, ocupați să trăncănească în exces despre Ponta, Antonescu, Băsescu și ai lor. Luminița Gheorghiu, o actriță de forță, de un farmec discret, un om modest și firesc, îndrăgit de o mulțime de regizori de film, din diverse generații, nu are loc în programele TV, în paginile ziarelor, nici măcar în nesfârșitul spațiu virtual. O știre a făcut înconjurul publicațiilor și apoi fapta a intrat în uitare.

Pe de o parte, acesta este chipul hâd al ignoranței. O mulțime de oameni de televiziune, radio și presă, convinși că știu tot, oricând și oriunde, habar n-au cine e Luminița Gheorghiu și nu s-au deranjat niciodată să se ducă la teatru s-o vadă. Pierderea lor. Pe de altă parte, este și chipul hâd al nerecunoștinței, soră cu prostia. Ce dacă intră ea în competiție cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche la un festival de un asemenea nivel? Noi nu trebuie să vorbim despre lucrurile pozitive, frumoase, îmbucurătoare. Noi trebuie să căutăm mizeria de sub preș, dedesubturile dubioase (dacă nu există, ele trebuie inventate), noi trebuie să fabulăm pe lângă subiect, să nu ne arătăm fățiș admirația și mai ales să minimalizăm remarcabila faptă.

Minimalizarea meritului celuilalt, orice ar fi el, este des întâlnită pe plaiurile mioritice.  Incapabili de admirație, organ atrofiat de invidie și de iubirea de sine, cu vederea și judecata tulburate de toxinele secretate de ignoranță și de neputință. Omul neputincios și frustrat respinge valoarea sau, în cele mai bun caz, o minimalizează. O face instinctiv. Duce în derizoriu mai orice face remarcabil celălalt. Și ce dacă Luminița Gheorghiu este cotată, pentru rolul din filmul lui Călin Netzer Poziția copilului, la același nivel cu Deneuve și Binoche? Și ce dacă ia premiul? Mare chestie! La scurtă vreme după ce Cristi Mungiu și echipa lui câștigau Palme d’Or pentru 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în România începea vânătoarea, cu false dezbateri asupra moralei implicate în film. Începea, cu alte cuvinte, căutatul nodului în papură.

Abia aștept să ia Luminina Gheoghiu Ursul de Argint. Nu că nu le-aș iubi pe Catherine Deneuve și pe Juliette Binoche, ci pentru că sunt româncă. Dar, când mă gândesc la ce va urma după, aproape că mi-e milă de ea. În România un covor roșu, câteva emisiuni de televiziune, câteva interviuri în ziare, și comentarii de cârcotaș despre cum a căzut în manierism filmul din noul val românesc, despre cum în el joacă mai cam aceiași actori etc. etc. etc. De Luminița Gheorghiu îi e frică oricărui jurnalist/critic/comentator/clevetitor care vrea să arate, poate inconștient, că felul în care el pune problema este mai interesant și mai important decât ce-a făcut Luminița Gheorghiu în film. De Luminița Gheorghiu îi e frică sufletului steril și minții strâmte, pentru care o asemenea performanță nu e mare scofală. De Luminița Gheoghiu îi e frică românului căruia nu i se întâmplă nimic frumos și bun.

3647 vizualizari


3 Comentarii

  1. daniela spune:

    “De Luminița Gheorghiu îi e frică sufletului steril și minții strâmte, pentru care o asemenea performanță nu e mare scofală. De Luminița Gheoghiu îi e frică românului căruia nu i se întâmplă nimic frumos și bun.” ….mi se umple inima de o tristete fara margini….

  2. G.Naniea spune:

    Eu cred ca celor care li se intimpla ceva bun fara sa aiba vreun merit,ci doar pt.ca au ceva relatii le este frica de cei ca d-na L.Gheorghiu.Cu alte cuvinte,eu cred ca sint multi oportunisti,multi fara valoare si sigur ca le este frica de cei talentati si pregatiti.Si mai cred ca nici nu merita sa fie bsagati in seama,pt.ca scara valorilor incepe sa se reaseze si-si vor lua toti locul meritat.Felicitari doamnei si la cit mai multe roluri de succes!Sintem mindri de dinsa!

  3. [...] „Cui îi e frică de Luminița Gheorghiu?” [...]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.