Cum își lustruiesc politicienii numele la umbra lui Brâncuși

Exclusiv Politic

19 februarie 2013

14:04

Scris de:

„Aşteptaţi până când voi muri şi veţi putea vedea numai cum vulturii se vor aduna împrejurul meu.”

Se împlinesc astăzi 137 de ani de la nașterea lui Brâncuși, artistul pe care ne place acum să-l revendicăm și să-l aducem „acasă” și ce profetic sună acum cuvintele lui! N-am să dezbat sensurile diverse ale cuvântului „acasă”. Și nici ce a însemnat acest acasă pentru Constantin Brâncuși, ale cărui vorbe „Mor cu sufletul neîmpăcat, că nu pot să-mi dau sufletul în ţara mea şi voi putrezi în pământ străin, departe de fiinţa cea mai dragă, mama mea” ascund, cu siguranță, tristeți cu mult mai adânci decât vrem noi azi să găsim în ele.

Iar evenimentul care-i este dedicat în această seară, la Cinema Scala din București, o arată cel mai bine. De Brâncuși, ca și de alți mari creatori, ne aducem aminte doar o dată sau de două ori pe an, la naștere și al moarte, și atunci îl bifăm printr-un eveniment mai mic sau mai mare, după posibilități…

Știrea despre „celebrarea” lui Brâncuși la cei 137 de ani se potrivește mănușă pe versurile lui Eminescu „Iar de-asupra tuturora va vorbi vrun mititel,/ Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el/ Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te așteaptă”.

De ce? Pentru că știrea sună așa… „La eveniment sunt invitaţi premierul Victor Ponta, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul Diasporei, Cristian David, preşedinţii Comisiilor de Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor, Georgică Severin şi Sorinel-Gigel Ştirbu, senatorul Toni Greblă, membrul Academiei Române Răzvan Teodorescu”.

Ați obosit? Nu-i nimic, ăsta e doar începutul… Tot pomelnicul de nume din floarea politichiei românești își „lustruiește” numele la umbra lui Brâncuși, care trece pe nesimțite în planul al doilea… Prilej de socializare și de pus țara la cale (la modul cel mai propriu), evenimentul dedicat lui Brâncuși se anunță a fi un loc numai potrivit pentru a-l primi pe cel care spunea atât de simplu: „Teoriile nu-s decât mostre fără de valoare. Numai fapta contează.”

Vi-l imaginați pe Brâncuși, coborât pe negândite la Cinema Scala în această seară?

Iar lista de invitați continuă. Și-l are în prim plan pe cine credeți? Pe însuși preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu. Cel care s-a îngrijit ca singura televiziune culturală din România să dispară. S-a îngrijit e un eufemism… S-a luptat cu dinții! Și a reușit! Dar faptul că va participa în această seară la evenimentul dedicat lui Brâncuși îl recomandă ca un mare iubitor de cultură. Nu-i așa? Vorba lui Brâncuși: „Fapta contează!”

Să mai înșirăm dintre invitați? Actorul Mircea Diaconu… Ce-o fi căutând în această selectă companie? Deh… politica cere sacrificiu! Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, regizorul Geo Saizescu, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei, Eugen Şerbănescu, personalităţi ale culturii şi vieţii publice româneşti. Personalitățile, oricare ar fi ele, după cum vedeți sunt trecute la „etc.”, la „și alții”, numele lor nu sunt suficient de importante, nu-i așa?

Întru irigarea creierului, câteva dintre cuvintele lui Brâncuși…

„Sunt imbecili cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esenţa lucrurilor”

„Iubirea cheamă iubire. Nu este atât de important ca să fii iubit, cât să iubeşti tu cu toată puterea şi cu toata fiinţa.”

„Să creezi ca un zeu, să porunceşti ca un rege, să munceşti ca un rob!”

„Nu doresc niciodată să fiu la modă. Ceea ce este la modă, ca moda trece.”

„Diavolul şi bunul Dumnezeu nu se află separaţi, în realităţi; şi nu sunt nici aici şi nici acolo, ci ei sunt… simultan şi pretutindeni.”

„Apropos de cum e să nu-ţi simţi trupul: într-o zi, după ce lucrasem o dimineaţă întreagă la un bloc enorm de marmură, am observat că întreg Atelierul mi se stropise cu sânge. Era de la mâinile mele – în care-mi făcusem câteva răni adânci.”

 

2105 vizualizari


2 Comentarii

  1. Petru spune:

    doar politicienii? astia-s cei mai inofensivi…ce facem cu “restul” pseudo-artistilor atarnatori de acest nume?

  2. nadia nitov spune:

    e vremea epigonilor, se umfla in penele furate de pe altul si se falesc ca si cum ar fi penele lor. dar “cu penele altuia te poti impodobi, dar nu poti zbura” zicea nicolae iorga. toata protipendada aia e jalnica. in frunte cu calaul tvr cultural-saftoiu. ma mir ca zgabercea, calaul culturii din judetul constanta, nu l-a insotit. avea de dat un mart la table, probabil.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.