Cum să furi un tablou de Dalí și să-l trimiți anonim

În lume

20 februarie 2013

16:47

Scris de: and

Dacă pui mâna pe orice lucrare de Salvador Dalí, ai șanse să-ți trăiești viața sau măcar o parte din ea pe picior mare ori măricel. Asta i-o fi trecut prin cap grecului care a vrut, dar nu l-au ținut puterile. Puterile creierului, se înțelege. Și totuși, cazul, în cea mai mare parte amuzant, parcă reconfirm vechea butadă „Teme-te de greci chiar și când aduc daruri“.

Povestea o spune pe scurt cotidianul „The Telegraph“. Vara trecută Phivos Istavrioglou a ieșit din Upper East Side Gallery cu o acuarelă a lui Dalí la subraț și a luat-o pe celebra Fifth Avenue, „speriat și nevenindu-i să creadă ce prostie a făcut“, relatează ziarele. Ce a urmat după?

O istorie demnă de o comedie pe gustul publicului larg, reîncălzită ieri, când hoțul atenian, în vârstă de 29 de ani, a pledat nevinovat în fața completului de judecată din Manhattan și s-a ales cu eliberare pe cauțiune. O nimica toată, doar 100.000 de dolari.

Procurorii l-au acuzat că a furat din galeria newyorkeză amintită, la lumina zilei, lucrarea „Cartel de Don Juan Tenorio“. A smuls-o de pe perete și a îndesat-o în plasa de cumpărături, după care a luat frumușel avionul și a ajuns în Atena de baștină. Simplu, nu? Chiar primitiv. „Furtul s-a comis într-un stil aproape realist. Avem, așadar, un hoț care a a pus o lucrare de Dalí în plasă ziua în amiaza mare, într-o galerie cu sistem de supraveghere video“, a comentat procurorul care se ocupă de caz.

Și filmul merge mai departe. Aflând că autoritățile au împânzit lumea cu fotografia lui, hoțul a scos din ramă acuarela, estimată la 150.000 de dolari, după care a ascuns-o într-un tub de carton și… a trimis-o înapoi la New York fără a scrie adresa expeditorului pe colet, a explicat procurorul Jordan Arnold.

Poliția s-a pus pe treabă, a luat amprente, a descoperit că se potrivesc cu cele găsite pe o sticlă de suc de care același grec ar fi furat-o dintr-un supermaket de la New York. Și lucrurile s-au legat repede, cazul banalizându-se sau căzând de-a dreptul în ridicol. Un agent care a pretins că este proprietarul unei galerii de artă l-a momit apoi la New York, sub pretextul că l-ar putea angaja consultant.

Iar sâmbăta trecută autoritățile l-au reperat frumușel pe Istavrioglou la John F. Kennedy International Airport. Omul, se vede bine, nu prea a citit romane polițiste și nici din filmele de duzină n-a învățat mare lucru.  După ce a fost arestat, susțin documentele, hoțul fără creier a fost sigur că n-are cum să scape și, desigur, s-a căit pentru fapta lui cea urâtă. Morala? Nu fura un Dalí dintr-o galerie, nu îndesa Dalí-ul în sacoșă și nu-l trimite înapoi prin poștă!

1305 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.