Cuvioasa Muceniţă Evdochia

Sfântul zilei

1 martie 2013

8:45

Scris de: and

A trăit pe vremea împăratului Traian (98-117), în cetatea numită Iliopolis. A fost o femeie pe cât de frumoasă, pe atât de păcătoasă. Pragul casei ei era mereu călcat de bărbaţi care îi doreau farmecele. Iubea banul şi de aceea a strâns mari averi  vânzându-şi trupul oricui o voia. Într-una din zile a sosit în cetate un călugăr pe nume Ghermano care a fost găzduit de un dreptcredincios. În miez de noapte călugărul s-a sculat şi făcându-şi rugăciunea a început să citească cu glas tare din Sfânta Scriptură despre Judecata de Apoi, când toţi credincioşii se vor înălţa la Cer, în grădinile Raiului, iar păcătoşii vor umple cazanele cu smoală din iad.

Rugăciunea lui a fost auzită de Evdochia care îşi avea casa lipită de cea în care înnoptase călugărul. Înfricoşată peste măsură de ce avea să o aştepte pe lumea cealaltă, ca una care trăise în desfrâu, a doua zi, a vrut să-l cunoască pe cel ce, prin rugăciunea lui, a făcut-o să se căiască amarnic pentru traiul dus până atunci. Şi astfel, Monahul, primind-o la el, i-a luminat sufletul şi mintea, a întors-o către Dumnezeu. A postit şi s-a rugat îndelung în casă, cu uşa ferecată şi neprimind pe nimeni. Pe când se ruga, a avut un vis în care se făcea că mulţimi de îngeri, o primiseră în mijlocul lor în timp ce o arătare, hidoasă, nemaivăzută, încerca să o smulgă de lângă ei. Întărită în credinţă şi sfătuită de călugăr a primit să fie botezată,  lucru făcut de episcopul Teodot.

Apoi împărţit toată averea sa celor nevoiaşi, luând calea mânăstirii. Trecând vremea, a fost prinsă de soldaţii lui Diogen, guvernatorul, mai marele Iliopolei şi dusă în faţa acestuia. Pentru că nu s-a lepădat de credinţă a fost bătută crunt, dar a scăpat de chinuri când, făcând alte minuni, i-a fost redată libertatea. A trăit Sfânta Evdochia mult timp de atunci înainte, slujindu-l pe Hristos cu gândul şi cu fapta până în timpul guvernatorului Vicenţiu, când, din porunca lui a fost decapitată. Astfel păcătoasa Evdochia  a îmbrăcat haina de sfânt.

801 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.