Cuviosul Pavel, cel simplu

Sfântul zilei

7 martie 2013

10:32

Scris de: and

pavel_cel_simpluTrăia odată, demult, un plugar bun la suflet, dar care avea o soţie rea şi păcătoasă. Într-una din zile, întorcându-se omul nostru mai devreme de la câmp, îşi găsi femeia în desfrâu cu un bărbat. Fără mânie, cuviosul a plecat din casă şi s-a dus la Sfântul Antonie pentru  a-i da binecuvântarea vieţii de monah. Văzându-l prea bătrân pentru aşa o viaţă plină de nevoi pe care s-o trăiască în pustiu, Sfântul Antonie l-a povăţuit să se ducă într-o mânăstire, acolo unde fraţii credincioşi vor putea să-i dea de mâncare şi să-l îngrijească de sănătate. Cuviosul Pavel cel simplu nu i-a dat ascultare, rugându-l să-l ia ucenic.

Sfântul n-a putut să-l alunge şi, lăsându-l afară, s-a dus în treburile lui. După trei zile, ieşind din colibă, l-a găsit pe cuvios stând pe pământ şi aşteptând să-i vorbească. În cele din urmă Sfântul Anton s-a înduplecat şi i-a cerut să-i dea ascultare în tot şi-n toate câte îi va cere să facă. Apoi, a intrat  într-o peşteră pentru a-i aduce de lucru, nu înainte de a-i spune să se roage până ce el se va întoarce. Timp de o  săptămână, Pavel cel simplu a stat în dogoarea soarelui şi s-a rugat. Într-un târziu, când a văzut cât de tare este în hotărârea lui, Sfântul Antonie a ieşit  din peşteră cu un snop de crengi de palmier pe care a cerut să i le împletească.

O zi întreagă Cuviosul Pavel a împletit, iar când i s-a spus s-o ia de la capăt, pasămite pentru că nu împletise bine, a făcut-o fără să crâcnească. În altă zi i s-a cerut să adune de jos toată mierea vărsată, până la ultima picătură, în aşa fel încât ea să mai poată fi folosită. Altă dată, au poposit în coliba Sfântului Antonie nişte credincioşi pe care Pavel i-a servit fără să scoată un cuvânt, aşa cum i s-a spus, stârnind nedumerirea fraţilor. La multe încercări a fost supus, dar le-a trecut pe toate şi astfel a putut să-i fie ucenic Sfântului Antonie cel Mare.

763 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.