De ce trăiesc românii mai puțin decât ceilalți europeni?

Social Special

20 februarie 2013

12:43

Scris de: and

Românii trăiesc mai puțin decât toți ceilalți europeni. Este concluzia specialiștilor în urma unui studiu, care relevă faptul că, da, noi cei care populăm plaiurile mioritice trăim o lecuță mai mult decât prin anii 70, dar cel mai puțin dintre toți europenii.

„Conform ultimului raport OECD Health Data, România se află la finalul clasamentului european privind speranţa de viaţă. Deşi românii trăiesc cu 13 ani mai mult decât în anii ’70, ei trăiesc totuşi în prezent cu cinci ani mai puţini decât europenii”, susţine ARPIM.

Că și în ceea ce privește speranța de viață suntem codașii Europei, nu e deloc uimitor, ne-am obișnuit de mult să nu fim pe primele locuri decât atunci când e vorba de minusuri. Cu plusurile suntem invers proporționali… De ce s-a ajuns în această situație? O știm cu toții și nu contenim s-o repetăm, în speranța că cineva, cândva o să facă din sistemul de sănătate din România un sistem care să nu se mai regăsească în filmul „Moartea domnului Lăzărescu”.

„Speranţa de viaţă este direct proporţională cu investiţiile în sănătate şi tocmai de aceea poziţia României în acest clasament nu reprezintă o surpriză”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente Investiţia în medicamentele de ultimă generaţie este un factor al scăderii speranţei de viaţă. „Cel mai recent raport EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) arată că, la nivel global, între 40-59% din creşterea speranţei de viaţă pe o perioadă de aproximativ 10 ani se datorează medicamentelor inovatoare şi, poate cel mai important, accesului la aceste medicamente. Din păcate, inovaţia în România este pe lista de aşteptare, întrucât sunt mai bine de cinci ani de când nu au fost introduse spre compensare sau gratuitate terapii noi. Vorbim de medicamente de ultimă generaţie, care sunt mai eficiente, cu mai puţine efecte adverse, cu un grad de tolerabilitate mai mare şi, paradoxal, care implică cheltuieli mai reduse pentru bugetul Sănătăţii. Sunt medicamente în mare parte pentru bolnavii de cancer, de hepatită, diabet, cei cu boli cardiovasculare, pe scurt pentru bolnavii cronici care luptă în fiecare zi pentru supravieţuire”.

Cum să vorbim despre medicamente de ultimă generație, când noi ne luptăm cu criza bolnavilor de cancer rezolvată doar pe hârtie, așa cum se întâmplă în România în ultimii ani, și transformată în bombă de presă numai atâta timp cât are cineva interes, pentru ca apoi subiectul să se stingă ca prin farmec, lăsând în urmă doar promisiuni? Când pentru un medicament de ultimă generație sunt liste de așteptare și medicamentul se eliberează de obicei pe pile și doar în momentul în care, de obicei, e prea târziu…

„Și nu vorbim doar de medicamente de ultimă generație. Vorbim în aceeași măsură și de medicamente vechi, care, unele dintre ele nu se mai fabrică și asta pentru că sunt prea ieftine”, ne-a declarat Irina P. farmacistă de la o farmacie de sectorul 2 al Capitalei. „Vă dau un exemplu. Un medicament vechi, care tratează diverse tipuri de cancer, precum 5 Fluorouracil de care pacienții ne întreabă zilnic nu se mai fabrică de ceva vreme în România, deși medicii îl recomandă, fiind destul de eficient, deși este de mai veche generație. Așa că cei mai mulți sunt nevoiți să-l aducă din străinătate, fie din Republica Moldova, fie din Bulgaria. E trist… Așa că de medicamente noi nici vorbă. Plus că sunt atât de scumpe, încât la nivelul de trai din România cine și le-ar permite. Iar statul le subvenționează, dar de multe ori nu se găsesc.”

Pe primul loc în clasament se situează Elveţia cu peste 80 de ani speranţă de viaţă, urmată de Islanda şi Italia. Apoi Ungaria (73,3 ani) şi Bulgaria (72,8 ani), deşi sunt sub media europeană, se situează deasupra României (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) şi Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri şi singurele ţări unde speranţa de viaţă este mai mică decât a românilor.

 

1407 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.