De unde vine conștiința unei valori…

Exercițiu de gândire

24 aprilie 2013

1:05

Scris de:

Martha BibescuTrăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Surevetta Haus – St. Moritz
29 către 30 august 1917
Dear Antoine,

Îţi scriu încă de astă seară, înainte de a pleca. Au trecut trei zile de când depeşa ta a fost citită de mine, citită şi înţeleasă, aşa cum înţelegi durerea, cu întreaga fiinţă la un loc, cu capul, cu inima, cu întregul corp. Sufăr atât de mult de atunci! Dar îmi revine mie să mă plâng, când mai eşti şi tu?

M-am gândit astăzi să scot din viaţa mea tot ceea ce a pus într-însa Emmanuel şi am văzut că n-ar mai rămâne nimic frumos, pentru că el a fost dezinteresarea şi pasiunea, fervoarea şi poezia celor optsprezece ani ai mei, ai celor nouăsprezece ani, al celui de al douăzeci şi cincilea an. Literalmente, el m-a învăţat să am sentimente – nu avusesem decât idei, biete idei despre toate, şi imaginaţie fără dragoste! Ce eram eu înainte de a-l fi cunoscut? El m-a împăcat cu viaţa, în momentul în care voiam s-o părăsesc. Şi n-am putut face nimic pentru el! Dar tu însuţi ai fost neputincios – ce aş fi putut face eu mai mult decât tine, pe care-l iubea mai presus de orice? Şi nu era propriu caracterului său, superiorităţii sale asupra noastră, de a putea pentru noi mai mult decât puteam noi pentru el?

Cine i-a întors vreodată ceea ce dădea? L-am adorat şi am ştiut totdeauna, de la el, că te voi iubi mai mult decât îl iubisem pe el sau cel puţin că îţi voi da motive s-o vezi. Iată, el ni s-a dat într-atâta, încât nu putem crede că i-a părut rău. Gândul acesta este inacceptabil.
Şi chiar moartea lui nu poate nimici imensa binefacere care i-a fost viaţa. Nu-mi imaginez ce aş fi devenit fără el. Şi am conştiinţa unei valori care este de la el, pe veci cea mai bună din mine. Te iubesc şi te îmbrăţişez
Marthe .“

(Scrisoare a Marthei Bibescu)

 

Etichete:
1418 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.