Descoperiri și planuri la Colosseum

Exclusiv

21 ianuarie 2013

14:49

Scris de:

Urme străvechi din fresce în tonuri de roșu, negru, verde și albastru au ieșit la iveală în urma recentelor operațiuni de reabilitare efectuate la celebrul Colosseum de la Roma. Potrivit agenției Associated Press, care citează autorități locale, pe zidurile clădirii antice au fost descoperite și urme de grafitti și desene înfățișând simboluri falice. Arena gladiatorilor de odinioară era mult mai colorată decât au crezut inițial istoricii, au concluzionat cercetătorii.

„Iată o surpriză de proporții pentru arheologi… Un atât de monument studiat, atât de cunoscut și de apreciat în toată lumea, care încă ne oferă surprize“, a comentat Mariarosaria Barbera, coordonator de proiect, citat de AP.

Descoperirile au fost făcute în ultimele două luni, când restauratorii au scos la iveală, sub cărămida roșie și sub marmura acoperită de mușchi, fresce cu o cromatică bogată. Experții recunosc însă că fragmentele descoperite acum și aflate în curs de restaurare sunt palide, în comparație cu frescele găsite în ruinele Forumului Roman. Pe de altă parte, ei susțin că descoperirea este importantă pentru că oferă o altă imagine a clădirii care va fi fost Colosseumul în vremurile lui de glorie. Rosella Rea, director al edificiului, a explicat că interiorul zidurilor, galeriile, coridoarele și pasejele erau ornamentate cu fresce color, însă din ele n-a mai rămas decât 1%.

Există urme de graffiti din veacul al III-lea, după ce a avut loc restaurarea Colosseumului, victimă a unui incendiu din anul 217. Potrivit experților, unul dintre fragmentele scoase la lumină înfățișează a coroană desenată de admiratoarea unui gladiator. Există, de asemenea, reprezentări falice, care aveau rolul de a le ura succes în luptă gladiatorilor, spun istoricii.

Oficialii au anunțat săptămâna trecută că pasajul dintre al doilea și al treilea nivel al edificiului, datând din secolul I, va putea fi vizitat de turiști începând din vară, când se va încheia proiectul de restaurare care a costat 80.000 de euro. Întrebate de ce are loc restaurarea atât de târziu, autoritățile au răspuns direct: din lipsă de fonduri.

Există informația că celebrul edificiu va trece printr-un vast proces de restaurare, în valoare de 25 de milioane de euro, sponsorizat de omul de afaceri italian Diago Della Vale, deținătorul brandului de încălțăminte Tod’s. Operațiunea este mai mult decât necesară, Colosseumul prăbușindu-se câte un pic în fiecare zi, victimă a poluării agresive și a circulației metroului care trece pe dedesubt.

Însă din motive juridice legate de licitația pentru proiect, începutul operațiunilor a fost amânat de mai multe ori, ceea ce l-a făcut pe Gianni Alemanno, primarul Romei, să se plângă de întârzieri exasperante.

 

 

 

1097 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.