Dor de libertate

Exercițiu de gândire

10 februarie 2013

9:28

Scris de: and

Trăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Până atunci, mă lăsasem mânat de câteva pasiuni primare: frica, lupta pentru a învinge frica, dorinţa de libertate. În sufletul meu au prins viaţă alte două patimi: dorinţa de frumos şi setea de cunoaştere. Voiam să citesc şi să cunosc, să văd tărâmuri îndepărtate, să sufăr şi să mă bucur. Lumea era mult mai mare decât Grecia, suferinţele lumii erau mai mari decât ale noastre şi dorul de libertate nu era privilegiul exclusiv al Cretei, ci era eterna luptă a umanităţii. Dar Creta n-a pălit în mintea mea, lumea întreagă se desfăşura în sufletul meu ca o Cretă gigantică, asuprită de tot felul de turci, ridicându-se fără încetare, cerând libertate. Astfel, convertind lumea întreagă în imaginea Cretei, am simţit în anii adolescenţei suferinţa şi chinul întregii umanităţi.”

Nikos Kazantzakis, Raport către El Greco

922 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.