Doriți să gătiți cu laser?

În lume

18 martie 2013

13:25

Scris de:

laserAm un văr, întruchiparea savantului de azi și de ieri, așa cum îl vedeți prin filme. E fizician, specializat în tehnologia laserului.  A stat cinci ani în Japonia, în două etape, grație unei burse de cercetare postdoctorală. Când s-a întors la București, de unde să poată răsufla ușurat bietul om? În primele zile a trebuit să răspundă la întrebările rudelor și rubedeniilor fascinate de Țara Soarelui Răsare, chiar dacă nu știu nimic despre ea. Doar că e paradisul tehnologiei. Iar el era scos din minți la fiecare dejun duminical la care trebuia să mai explică o dată de ce nu-i plac japonezii și nici viața în patria lor tehnologizată. Sunt niște roboți, repeta mereu, studenții fac cerere în vacanța de două săptămâni să li se dea voie în facultate să studieze, lucrează cu toții și sâmbăta, iar duminica nu fac decât să-și cheltuie banii. Sensibilitatea specifică literaturii japoneze, fascinantă pentru europeni, e doar a câtorva scriitori, iar tradițiile pitorești există numai în manuale, istorii și ghiduri de călătorie. Ei mănâncă numai legume umflate cu E-uri și tot felul de alimente artificiale. La ei, totul e artificial și tehnologizat. Și nici la vreo petrecere nu prea-i apucă miezul nopții decât rar, dacă-i antrenează niște europeni, niște indieni… Și nici nunta nu face excepție. Le-am zis studenților mei că-mi petrec vacanța de Crăciun la mine acasă, din România. Au fost oripilați. Cum adică trei săpămâni?!

Cuvinte repetate de ani unor oameni care-l privesc nedumeriți. Cum adică nu i-a plăcut în minunata Japonie, patria tehnologiei? Disprețul lui e evident în cuvintele ce repetă aceleași și aceleași impresii. Mi-am amintit de toate grimasele lui, de tot disprețul lui de om de știință cât se poate de respectabil și cât se poate de pasionat de ce face, citind ieri în Evenimentul Zilei următoarea știre: „Savanţii japonezi de la Universitatea Meiji au propus o utilizare inedită pentru tehnologia laser. Ei au demonstrat că fasciculul de raze laser poate fi folosit pentru a tăia, decora şi găti mâncarea. Legume, fructe, carne sau alte alimente, toate pot fi preparate prin intermediul  tehnologiei laser, aplicaţiile fiind variate și putându-se, după cum au specificat oamenii de ştiinţă japonezi, tăia rapid şi elegant hrana preferată. Interesant este că fasciculul de raze laser poate fi controlat de aplicaţii de software pentru computer, în acest mod mărindu-se şi gama de activităţi culinare
Specialiştii consideră că invenţia cercetătorilor de la Universitatea Meiji reprezintă o revelaţie pentru industria alimentară, implicit pentru universul culinar”.

Ce părere aveți despre această „revelație”?  Nu v-a trecut prin cap să gătiți cu fasciculul de raze laser, să facți o salată sau o ciorbă adevărată? Măcar o clătită, ceva?  Foarte rău! Sunteți în urmă. Altora le-a trecut și s-au și pus pe treabă, așa că, dacă vă dați silința și scoateți și ceva din buzunar, poate o să găsiți apăsând niște taste pe computer, iar alături, pe aragz, o să sfârâie cine știe ce bunătate. De ce ați face asta? Habar n-am, dar sigur există cel puțin un motiv. Ca să vă invidieze prietenii care vă cred mai tradiționalist sau de-a dreptul înapoiat. Ca să vină vecina Vetuța și să se închine stupefiată în fața drăcoveniei, știind că nu-i lucru curat. Și chiar nu e.

Dar poate deveni o realitate a vieții din noul mileniu. La viteza cu care se adoptă de-a valma noile tehnologii, are toate șansele să devină. De ce nu ne-am folosi noi, oamenii, mâinile, mai ales când e vorba despre un lucru atât de necesar, atât de plăcut și de delicat cum e gătitul? Habar n-am, dar sigur există cel puțin un motiv. Dar sigur o să apucăm să vedem și reclame gen când cu laserul gătești/ de la noi bonus primești. Uneori, viața arată ca un roman SF prost. Îl citește cine vrea. Dar sigur îl citește cineva. De ce l-ar citi? Habar n-am, dar sigur există un motiv.  Spune-mi ce motiv ai ca să-ți spun cine ești.

Etichete: , , ,
1758 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.